Мост на мира градят деца от Кърджали и Одрин с творбите си

Изображение 1 от 6

    Мост на мира градят деца от Кърджали и Одрин с творбите си. За трета поредна година те организират изложби със свои рисунки и фотоси посветени на темата за приятелството между народите на България и Турция. Децата са от Общински детски комплекс-Кърджали и училището по изящни изкуства „Хасан Риза”в Одрин.

    Проектът под наслов „Заедно на един мост” е по инициатива на Ротари клуб „Мимар Синан” и Ротари клуб-Кърджали. Той е подкрепян от общините Кърджали и Одрин.

    Вчера четиринадесет млади художници и фотографи  от Кърджали гостуваха на своите приятели в Одрин, където бе представена съвместна изложба. Това стана в рамките на националния празник на Р Турция посветен на деня на детето и спорта.

      Бащата на модерна Турция Кемал Ататюрк е подарил този празник на децата, не само от нашата страна, но и на всички по света, отбелязаха организаторите.

      В своето приветствие президентът на Ротари клуб „Мимар Синан” Иляз Сач посочи желанието на ротарианците децата от двете страни да се сприятелят на една добра почва. Той отбеляза, че най-много войни са ставали на Балканите и сега искаме мир. Той призова децата да бъдат посланици на мира и да заличат спомена от войните.

      Директорът на ОДК Златка Пеньова бе лаконична.Благодарим на ротарианците за инициативата. Много е важно децата от двете страни да се срещат и обменят опит.

      Началникът на инспектората по образование в Одрин Хакан Джерт  посочи,че когато в света умират хиляди деца, проектът е хубав пример как връстниците им правят живота хубав и красив. Въпреки,че говорим на чужди езици ние се разбираме отлично, подчерта Хакан Джерт.

      Зам.-кметът на Община Кърджали Веселина Тихомирова поднесе приветствие от името на кмета инж.Хасан Азис. Тя посочи, че в сърцето ни ще остане сътвореното от децата на Кърджали и Одрин.

       Пастпрезидентът на Ротари клуб Кърджали Себахатин Гьокче нарече проектът Мост на мира и подчерта,че проектът има широк отзвук.Той е предизвикал и написването на книгата „Мостът” от журналиста Георги Кулов, в която е поставен акцент върху приятелството между мюсюлмани и християни.Той подари книги на домакините.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини