Намаляват свободните работни места в „Теклас-България”,трайно безработни не подхващат работа

Намаляват свободните работни места в „Теклас България”. През изминалата седмица имаше само 6 свободни позиции за машинни оператори на каучукови изделия. За сметка на това има 32 места за шивачки и почти толкова за хора в туристическия сектор като сервитьори, готвачи, камериерки и рецепционистки.

   Недостигът на кадри в туризма се превърна в трайна тенденция за региона. В същото време регистрираните продължително безработни лица с престой в бюрото по труда над 1 год.в областта са 2161 и съставляват 33,92% от всички безработни. Ниската степен на образование и квалификация предопределят продължителността на престой на лицата с основно или по-ниско образование на пазара на труда.

По професионален признак регистрираните безработни са:с работнически професии 1 606 души или 25,21 %,специалисти-772 или 12,12% и без специалност и професия-3992 бр. или 62,67%.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бе
    Без име
    3 0
    09:20, 22 апр 2018
    По повод на "Ниската степен на образование и квалификация предопределят продължителността на престой на лицата с основно или по-ниско образование на пазара на труда."
    Знаете ли, аз бях на на борсата в Кърджали над 3,5г., а имам една бакавърска, две магистърски степени и многобройни специализации, но просто не принадлежа към никоя партия. Намерих си работа, но не в Кърджали и не чрез Бюрото по труда. Образованието е фактор, но не и гаранция, особено за Кърджали. Тук работа се намира на правилните хора, с правилна политическа принадлежност и лоялност, и образованието няма никакво значение в случая.

Още новини

Последни новини