Г-7 призова Русия да разкрие програмата си за разработване на новичок

Външните министри на страните от Г-7 призоваха Русия да предостави "пълно и цялостно разкриване" относно отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри през миналия месец, съобщава "Франс прес".

Министрите от Г-7 изтъкват в изявление, че са съгласни с оценката на Великобритания, че е "много вероятно" Русия да е отговорна за отравянето на семейство Скрипал с разработено по времето на СССР нервнопаралитично вещество, известно като новичок.

Русия категорично отрича да има пръст в покушението, въпреки че Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) заяви на 12 април, че е съгласна с констатациите на британските власти за вида на идентифицирания токсин.

ОЗХО не посочиха в прав текст вида на веществото в публикуваното си резюме, но заявиха, че е с "висока чистота".

"Ние споделяме и сме съгласни с оценката на Великобритания, че е много вероятно Руската федерация да е отговорна за атаката и че няма правдоподобно алтернативно обяснение", посочват външните министри на страните от Г-7 в изявление.

Сергей и Юлия Скрипал бяха отведени в болница на 4 март, след като бяха изложени на мощно нервнопаралитично вещество и бяха открити в безсъзнание на пейка в Солсбъри.

Юлия Скрипал, която беше изписана от болницата на 10 април, заяви, че баща ѝ е "все още сериозно болен" и че тя също "все още страда от последиците от нервнопаралитичното вещество, използвано срещу нас".

Отравянето предизвика остър конфликт между Запада и Русия, който доведе до поредица от огледални експулсирания на дипломати и други мерки.

Външните министри на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, САЩ и Европейския съюз призоваха Русия "спешно да отговори на всички въпроси, свързани с инцидента в Солсбъри", като нарекоха отравянето "заплаха за всички нас".

"Русия трябва да предостави пълно и цялостно разкриване на своята досега необявена програма за разработване на новичок на ОЗХО в съответствие с международните си задължения", се добавя в изявлението.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини