Тридесет и двама ученици се включиха във фестивал на руската поезия, песен и танц в Кърджали

Изображение 1 от 4

    Тридесет и двама ученици от ОУ”Св.Св.Кирил и Методий” с интензивно изучаване на руски език се включиха в областния кръг на V Национален фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце” в Кърджали. Индивидуалните изпълнители бяха 18, а 14 бяха участниците във вокална група „Веселые колокольчики”.

     Фестивалът бе открит от директора на училището Лиляна Янкова. Тя подчерта ,че ОУ”Св.св.Кирил и Методий” е единственото учебно заведение в областта, където се изучава руски език. Обучението върви от 1 до 7 клас. Знаково е, че училището се намира на ул.”Ген.Чернозубов”, освободителят на Кърджали преди 140 години, посочи в словото си Лиляна Янкова.

    Тя представи журито с председател лидерът на Българския казашки съюз Мирослав Попов и членове Димитър Димов , ръководител на Национално движение „Русофили” в Кърджали, Иван Колев –председател на Клуба за приятелство с народите на Русия и ОНД ,общинският съветник Алтанай Халил и представители на настоятелството, Регионалното управление по образование, община Кърджали.

      Присъстваха много родители на учениците от школото. Бе организирана и изложба посветена на 140 години от Освобождението на България.Празникът бе открит от Делчо ригов с изпълнение на стихотворението „Здраствуйте братушки” на Иван Вазов.

     Бе прочетен приветствен адрес от зам.-атаман Наталия Лисенкова от Оско-донското казачество. В него се подчертава вековната дружба между българския и руския народи.

     Доаненът на русофилите в Кърджали Иван Колев посочи за Кърджали бг вести, че руският език се е съхранил в образованието в областта благодарение на Лиляна Янкова, Нина Делчева, Тинка Хорсикян и Митра Щерева. Така се нареждаме до големи градове като София, Бургас, Пловдив, Варна,където все още има голям интерес към изучаването на руски. В последните години това се наблюдава и в Ямбол и Велико Търново.

      Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини