Районният мюфтия Бейхан Мехмед поздравява мюсюлманите за свещената вечер „Мирадж”

Районният мюфтия Бейхан Мехмед отправи чрез сайта Кърджали бг вести своето приветствие към мюсюлманите във връзка с настъпването на свещената вечер „Мирадж”:

Уважаеми Приятели, братя Мюсюлмани.

Преди седмици посрещнахме „ Трите свещенни“ месеци, Реджеб, Шабан, Рамазан. Месеците Реджеб и Шабан са подготовка за най- благодатния месец Рамазан. Молитвата (Дуа) на Пратеника в тези месеци е: О Аллах! Направи за нас честити месеците Реджеб и Шабан, и ни дари с щастието да посрещнем  месец Рамазан. В тези месеци, отбелязваме четири свещени вечери. Едната от тях е свещената вечер „ Мирадж“- Извисение. Която ще я отбележим с празнични програми в централните ни джамии тази вечер.  За да разберем същността и важността на благодатната вечер, ще е необходимо да направим пътешествие във времето и духовно да отидем на гости при Пратеника ни Мухаммед , в скръбната за него година 620-621г.,подчертава духовникът.

Районният  мюфтия посочва че това е :Годината в която почина жената на пратеника- Хатиджа ( Майката на ислямското общество), най- достойната  и първата повярвала жена, също така чичо му Ебу Талиб, който беше закрилник на  пратеника и сподвижниците му.

Разяснява се същността на вечерта „Мирадж”:След три годишен бойкот  върху мюсюлманите, този път скръбта на пратеника ни беше по- голяма. Пратеника който се уповаваше на създателя, на 27 ден от месец реджеб (620-621г.) бе удостоен с най високата чест за цялото човечество а именно да отпатува от Мекка ( Кабе) за Месджид-и Акса (Кудус- Йеросалим) и от там в Сидрети мунтеха (най- краината точка).Той видя дженнета (Рая) и Джехеннема ( Ада), поздрави се с пратениците Улул азъм ( 5 велики пратеници),след което видя и поздрави Аллах (Джелле Джелалуху). 

Уважаеми Мюсюлмани!

Свещенните вечери са повод за равносметка и покаяние, изпълнени с благодат и берекет.

Нека Аллах да ни награди със своето задоволство, вечерта ви да бъде честита…

С искрени пожелания

Бейхан Мехмед

Районен Мюфтия на Кърджали

С това завършва приветствието си духовникът.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини