Синът на отец Боян Саръев – Явор, с книга за българите мохамедани в Северна Гърция

От печат излезе дългоочакваната книга на сина на отец Боян Саръев – Явор за българите мохамедани в Северна Гърция. Тя е под надслов  „Българоезичните мюсюлмани в Западна Тракия през втората половина на ХХ в. ” Изследването е дисертационният труд на Явор Саръев, защитен след сериозни проучвания в архивите на южната ни съседка. Книгата е издание на реномираното издателство Тангра ТанНакРа, съвместно с родолюбивата организация „Дружба Родина“. Авторът приема терминът българоезични мюсюлмани, имащ гражданственост в Гърция. В книгата то посочва, че изследването му е насочено към „помаците“ от Ксанти и Комотини.

Явор Саръев започва изследването си с прегледа на най-ранните сведения за българите мохамедани в Северна Гърция по време на Османската империя. Той е категоричен, че става дума за ислямизирани славяни.

Фокусът на книгата е в по-ново време, като се прави преглед на състоянието на общността през първата половина на ХХ в. , след Втората световна война, до Кипърската криза, по време на военния режим и след влизането в Европейската общност. Специално внимание е отделено на либерализацията на политиката на гръцките власти, водеща до отмяна на редица рестрикции към мюсюлманското население и преди всичко към българите мохамедани. Акцент е поставен и върху образователната политика.

Явор Сариев се спира и на действията на турското консулство в Комотини за разширяване на влиянието на Р Турция сред българите мохамедани. Той разглежда дейността на знаковата фигура на Ахмед Садък.

В книгата е отделено внимание и на неправителствените организации сред българите мохамедани за осъществяване на политиката на гръцката държава. Явор Саръев е категоричен, че тя е насочена към формиране на отделен етнос-помашки.

Авторът на изследването е роден през 1984 г. в Крумовград. Завършва Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“ през 2002 г. Продължава образованието си в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. През 2010 г. завършва магистърска програма „Балканите между християнство и ислям“ с тема „Дружба Родина-създаване, дейност и разгром“. Защитава докторска дисертация на тема „Българоезичните мюсюлмани в Западна Тракия през втората половина на ХХ в. ” под научното ръководство на проф. дин Георги Даскалов и доц. д-р Михаил Груев.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини