"Фейсбук" следи хората дори когато не са логнати в профила си или изобщо нямат такъв

"Фейсбук" следи хората дори когато не са логнати в профила си или изобщо нямат такъв. 

"Фейсбук" знае какво пазаруват потребителите и къде пътуват.

Тази информация не е нова – по тези казуси са водени дела дори и в ЕС – но за пръв път стана обект на обсъждане в Конгреса на САЩ вчера, когато създателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг се яви за втори ден от изслушванията му пред законодателния орган.

Неговите лични данни също са били продавани на трети приложения. Това съобщи той пред няколко комисии в Конгреса. Снощи Зукърбърг се изправи пред Камарата на представителите и макар да не даде никакви твърди обещания и да избегна много конкретни въпроси, успокои инвеститорите с представянето си.

"Като вашингтонски ветеран"

Макар 33-годишният Зукърбърг да не бе свидетелствал пред Конгреса, той избягваше въпросите като вашингтонски ветеран, коментира агенция "Ройтерс". 40 пъти той каза, че няма подръка отговорите и че ще снабди конгресмените с тях по-късно, и излезе от двата петчасови разпита "невредим и значително по-богат". В рамките на двата дни стойността на акциите му в компанията нарасна с 3 млрд. долара.

Конгресмените обаче го разпитаха агресивно за всички практики, които, макар и известни, досега не бяха предизвиквали такъв политически скандал.

В откриващото си изявление конгресменът Грег Уолдън напомни за ранното мото на компанията - "Действай бързо и чупи неща", и попита Зукърбърг дали не се е движил прекалено бързо и не е счупил прекалено много неща.

Демократът от Мериленд Джон Сарбанес заяви, че "Фейсбук" се е превърнал в "саморегулирана суперструктура за политически дискурс. Ние, американският народ, ли ще регулираме политическия диалог, или Вие, г-н Зукърбърг?"

Демократът Франк Палоун поиска Зукърбърг да поеме конкретен ангажимент за промяна на настройките по подразбиране така, че да намали събирането на лични данни. Създателят на социална мрежа отвърна с: "Това е сложен проблем и смятам, че заслужава отговор, по-дълъг от една дума."

Регулацията

Изслушванията показаха, че в законодателната власт няма консенсус какви са необходимите реформи. И макар Зукърбърг да декларира, че регулация е нужна, той не се ангажира да я подкрепи, нито обеща, че ще измени начина, по който социалната мрежи събира и използва данни.

Въпрос: "Готов ли сте да промените бизнес модела си така, че да защитите неприкосвеността на потребителите?"
Отговор: "Не съм сигурен какво означава това."

Той не успя да отговори на въпроса колко често компанията му използва код, вграден в други сайтове, за да следи буквално всекиго онлайн. Призна, че събира данните на хора, които нямат акаунти, "за целите на сигурността", но не успя да обясни как те биха могли да поискат тази информация да бъде изтрита.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини