80 млн.лв. е инвестирала Дънди прешъс металс в Ада тепе, повече от милион е влязъл в общинската хазна

    80 млн.лева е инвестирала канадската златодобивна компания Дънди прешъс металс в разработването на находището Ада тепе при Крумовград. Годишно се заделят половин милион за общинската хазна в подкрепа на социални проекти.До сега са приведени 1,6 млн.лв. Още 900 000 лева са постъпили чрез финансовото министерство от концесионните такси.

    Това съобщи на брифинг в Кърджали изпълнителния директор на компанията за България инж.д-р Илия Гърков. Подпомагаме общински проекти в сферата на инфраструктурата, като водоснабдяване, както и за здравеопазване и образование. Само 86 000 лева е дала компанията за скенер в местната болница. В сферата на образованието се дават средства за ремонт на училища и оборудване на кабинети по практика в Професионалната гимназия по транспорт.

    Разработва се програма на стойност от 5 млн. лева за подпомагане на малкия и среден бизнес и неговата устойчивост, който да продължи да се развива и след приключване на рудодобива.

    Дънди прешъс металс са категорични, че наемат само местни кадри. Към това те приканят своите подизпълнители. Ще бъдат ангажирани 220 души, повечето от които вече са наети и се обучават.

    Имаме изключително квалифицирани кадри. Това подчертават други компании в бранша. Имаме общо 159 визити на водещи фирми, които подчертават този факт, каза още инж.д-р Илия Гърков.

    Той прогнозира че рязането на лентата ще бъде в началото на следващата година. Обогатителната фабрика, т.нар. хвостохранилище и пречиствателната станция ще стартират с едно строително разрешение. Очаква се акт 16 за въвеждане в експлоатация да бъде получен в срок. От 1 юли започва рудодобива, от октомври стартира обогатителната фабрика. От фирмата са категорични, че водите от пречиствателната станция ще бъдат заустени след Крумовград и ще имат качество на питейна вода.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      На
      наблюдател
      0 0
      16:50, 10 апр 2018
      престанете с пушилките. Да започнат и ще видим тогава.какви са заплатите.коя категория труд са.какви са реалните отрови. и т.н.
      • И
        и
        0 0
        08:52, 15 яну 2021
        тоя инженер е много голям лъжец,държавата е на загуба от тоя рудник,точно да обясни как си е намалил печалбата за да спре замърсяване в района както обясняваше на журналисти.
        цианидните разтвори,публикувайте точния химически състав на рудника който е уникален,и ще излязат с кой химикали се замърсява в процеса на добив.

    Още новини

    Последни новини