СЗО препоръча да се вдигнат здравните осигуровки

Неформалните доплащания в здравеопазването в България са един от проблемите по пътя към универсалния достъп до медицинска грижа. Това коментира през уикенда ръководителят на българския офис на Световната здравна организация д-р Скендер Сила, пише в. „Сега“.

Сила цитира статистика на Евростат за 2017 г., според която в момента в България пациентите доплащат лични средства за здравеопазване в размер на 44.2%.

„Пътят към универсалното здравно покритие за България е увеличаване на публичното финансиране, намаляване на доплащанията от джоба до 15% и подобряване на политиката на покритие за достъп до здравни грижи“, каза д-р Сила.

Той съобщи, че през май се очаква чуждестранни икономисти и финансисти да пристигнат в страната ни със съдействието на СЗО, за да извършат анализ на здравната система и да направят препоръки за промяна с цел намаляване на личните разходи за здраве.

Сред най-големите предизвикателства пред страната ни освен проблема с доплащането д-р Сила посочи високите нива на тютюнопушене и употреба на алкохол, наднорменото тегло и незаразните болести като рак и болести на кръвта.

„Надяваме се със законодателните ни усилия и усилията на изпълнителната власт да постигнем по-масово покритие на всички лица, като им се гарантира достъп до здравноосигурителната система, разбира се и с техния личен принос, като си плащат здравните осигуровки

 Имаме амбицията да намалим броя на здравно неосигурените лица, който в момента е малко над 700 хил. души“, коментира по този повод шефката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова.

Дариткова цитира четири основни фактора за общественото здраве – 50% е влиянието на начина на живот, по около 20% - на факторите на околната среда и на наследствеността, а едва 10% е влиянието на системата на медицинското обслужване.

Източник: vesti.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини