Как да се излекуваме от синдром на пропускливите черва

Червата ви са голяма част от храносмилателната, нервната и имунната система. Ето как да ги поддържате здрави.

Съвременният живот се отразява зле на червата ви. Целият храносмилателен тракт може да бъде засегнат от стрес, преработени храни, алкохол, лекарства и бактерии.

Хроничните раздразнения могат да доведат до възпаление, което да причини множество малки пукнатини по лигавицата на чревната стена.

Дори и малка пукнатина може да доведе до сериозни проблеми. Здравият стомах е много избирателен по отношение на това, което преминава през тялото. Но един раздразнен стомах, с пукнатини по червата, може да пропусне несмлени частици храна, бактерии и токсини в кръвта, което води до нарушаване на имунната система.

Ако увреждането на лигавицата на червата е сериозно, това сериозно може да влоши вашето здраве.

Дългият списък със състояния, свързани със синдрома на пропускливите черва, включва акне, алергии, артрит, астма, аутизъм и още.

Доктор Алесио Фасано, директор на Центъра за Изследване и лечение на цьолиакия в Масачузетската болница за деца в Бостън, наскоро откри, че пропускливите черва могат дори да доведат до автоимунни заболявания. 

И това е един порочен кръг: „Нашите тела не могат да се борят с толкова много болести наведнъж“, обяснява д-р Лиз Липски, автор на „Храносмилателния Уелнес“. „ Ако някой страда от хроничен стрес, болест или възпаление, обикновеното лечение на червата отнема много повече време.“

Какво поврежда червата? Липски и други експерти твърдят, че топ виновниците включват нестероидни, противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен, както и захар, алкохол, преработени храни, и всички храни, които могат да предизвикат алергична реакция. Други дразнители включват хроничен стрес, токсини и дисбаланс на микробиома.

Като се има предвид колко често срещани са тези дразнители в ежедневието ни, не е изненада, че проблемите с чревната пропускливост са толкова често срещани, казва д-р Яков Тейтелбаум, съавтор на „Истинска причина, истинско лечение: Деветте първопричини за най-общите проблеми в здравеопазването и как да го решим“. „В днешно време всеки страда от пукнатини в червата до известна степен“, твърди той.

Щетите

Синдромът на пропускливите черва бива третиран чрез интегративна и функционална медицина в продължение на години. Но сега, и модерната медицина я приема.

И така, какво се е променило? Със сигурност – нашето разбиране за микробиома.

Откритието, че човешкото здраве и поведение са дълбоко повлияни от огромната популация на микроорганизми, живеещи предимно в червата ни, разтърси много експерти, казва д-р Лео Галанд, конвенционално обучен интернист в Ню Йорк, който сега е директор на Фондацията за интегративна медицина. „Приемането на синдрома на пропускливите черва от западната медицина е било огромна промяна.“

Симптомите на пропускливите черва варират. Ако пукнатината е незначителена, симптомите обикновено се ограничават до стомашно-чревния тракт, обяснява д-р Том Сълт, базиран в Минесота лекар и автор на „Просто бъди добре“. Типичните резултати? Подуване на корема, газове, или спазми.

По-значителните пукнатини са склонни да предизвикват симптоми по цялото тяло, казва той, включително умора, болки в ставите, обриви, респираторни проблеми, астма, и автоимунни заболявания – включително псориазис.

Докато състоянието на червата става по-зле, отбелязва д-р Сълт, въздействието върху здравето може да бъде драматично. Така че, ако предполагате, че може да страдате от пропускливи черва, ще е разумно да се погрижите за тях незабавно.

Добрата новина, според д-р Галанд, е, че клетките на лигавицата на червата се подновяват на всеки три до шест дни. Това означава, че с оглед на правилното решение, червата могат да се възстановят бързо.

Това са стъпките, които се препоръчват от експертите по чревно здраве: премахване, заменяне, ваксиниране, възстановяване и ре-балансиране.

Премахване

Първата стъпка при синдром на пропускливите черва е да се открие и премахне източника на дразнене, вместо симптомите да се потискат с лекарства.

Започнете диета с елиминиране. Премахването на общите дразнители като захар, мляко и млечни продукти, глутен, соя и химически добавки, които се намират в много от преработените храни, може да доведе до изненадващо бързо облекчение, казва д-р Галанд, който отбелязва, че захарта сама по себе си е достатъчна да доведе до проблеми с червата за мнозина. А правилно проведената диета с елиминиране може да ви помогне да определите кои храни причиняват проблеми: елиминирайте тези храни в продължение на две седмици, а след това възобновете приема им и си водете записки със съответните последици.

Водете си хранителен дневник. Пишете това, което ядете и как то ви се отразява. Ако се чувствате подути, уморени, добавете дадената храна в своя списък на елиминиране. „Най-вероятно,“ казва д-р Липски, „червата ви казват към какви храни са чувствителни. Вие просто трябва да ги слушате.“

Ограничете употребата на алкохол и нестероидни противовъзпалителни средства. Алкохолът вреди на черния дроб и краде хранителни вещества от червата. НСПВС потискат производството на простагландинни вещества, необходими за възстановяването на лигавицата на червата. „Ако използвате пълната терапевтична доза на НСПВС в продължение на две седмици, има 75 процента шанс да развиете пробив в червата“ казва д-р Галанд. Ако сте зависими от нестероидни противовъзпалителни средства за справяне с болката, намалете дозата, доколкото е възможно, съветва д-р Сълт.

Изкоренете инфекцията. Пропукването на червото може да бъде провокирано от патогенни микроорганизми и паразити, които виреят в топлата среда на чревния тракт. Ако промяната в диетата ви не води до подобрения, намерете специалист, който да направи нужните тестове, последвани от лечение. Защото „хранителните вещества няма да помогнат, ако вече имате паразити“, казва д-р Липски.

Заменяне

Втората стъпка е да дадете на тялото си това, от което има нужда, за да се възстанови чревната лигавица. Д-р Липски оприличава вътрешността на тънките черва с хавлиена кърпа, покрита с милиони малки вериги, които са покрити с множество малки влакна (наречени микровласинки). Ако червото има пукнатини, тези влакна се сплъстяват, което възпрепятства усвояването на хранителните вещества от храната.

Яжте много пълнозърнести храни. Тялото се нуждае от компонентите на истинската, прясна храна за възстановяване на щетите и изграждане на здрава нова тъкан. Пълнозърнестите храни са пълни с витамини, минерали и фитонутриенти, както и ензими, от които тънките черва се нуждаят, за да се лекуват.

Приоритет са не нишестените зеленчуци и постните протеини. Яжте цели храни с добри мазнини – те ще спомогнат за укрепването на клетъчните мембрани.

Докато тялото ви се лекува, то ще се изчиства от токсините и излишните продукти през дебелото черво. Ще имате нужда от много фибри, за да премахнете токсичните вещества възможно най-бързо и ефективно.

Храни, богати на фибри, са цветните зеленчуци, плодове, бобови растения, ядки, семена и зърна. Целете прием от 30 грама фибри на ден. Д-р Липски предлага допълване с 1 до 2 супени лъжици семена от псилиум, ленено семе, семена от чиа или овесени трици. Ако сте чувствителни към глутен или правите диетата с елиминиране, приемайте ленено семе (което е добър източник на омега-3 мастни киселини) или псилиум семена, които можете да добавите в шейкове или мюсли.

Много експерти също препоръчват да се приемат качествени мултивитамини, тъй като хранителните дефицити често съпътстват условията за образуване на пропускливите черва, дори и когато диетата е здравословна.

Приемайте храносмилателни ензими. Микровласинките са покрити с храносмилателни ензими, от които тялото ви се нуждае, за да раздели храна на съставните й части: въглехидрати, мазнини и протеини. Ако имате пропускливи черва, ензимите са от решаващо значение за лечение и възстановяване, казва д-р Сълт.

Приемът на допълнителни ензими преди хранене дава храносмилателна сила на стомашно-чревния тракт, което спомага за разделянето на храната до нейните съставни части и по-лесното й усвояване.

В повечето случаи, власинките се възстановяват след няколко седмици, но процесът може да отнеме и повече от месец, отбелязва д-р Сълт. Само малък процент от хората имат нужда да приемат допълнителни ензими до края на живота си.

Приемайте глутамин. Той е най-богатата свободна аминокиселина в организма, поддържа имунитета и храносмилането, като подхранва клетките на тънките черва. „Глутаминът лекува лигавицата на червата повече от всяко друго хранително вещество“, казва Д-р Липски. Препоръчителната доза глутамин е от 10 до 20 г, дневно.

Консумирайте повече омега-3 мастни киселини. Червата ги използват, за да успокоят възпалението и да възстановят клетъчните стени. При проучвания върху животни, добавянето на есенциални мастни киселини подобрява здравите връзки между клетките на лигавицата на червата и помага на червата да се предпазят от допълнителна травма.

Към препоръчителните няколко порции храни, богати на омега-3, като студеноводни риби, ядки, семена, авокадо, и тученица, д-р Сълт съветва много от пациентите си да вземат ежедневно концентрирана добавка рибено масло, за предпочитане с поне 3000 милиграма на EPA и DHA. Потърсете масло с високо качество, което е тествано за тежки метали и други примеси.

Ваксиниране

След като тялото ви се е справило с пукнатините в червата, вие трябва да му помогнете да обогати флората си със здрав слой от добри бактерии, които да защитят стомашно-чревния тракт и да подпомогнат храносмилането. Тези полезни бактерии укрепват имунната система, подобряват метаболизма, помагат на тялото да произвежда витамини, и да усвоявана минерали. Двете най-важни групи са лактобацили и бифидобактерии.

Добавете пробиотик. Високо-интензитетният пробиотик подпомага и възстановява повредения от антибиотици или неправилно хранене микробиом. Д-р Сълт препоръчва пробиотик от най-малко 50 милиарда активни култури два пъти дневно. За допълнителна застраховка, казва той, изберете този, който е с ентеро-покритие, което означава, че ще пренесе бактериите през стомашната киселина и ще ги освободи в алкалните черва.

Яжте ферментирали храни. За да получите добри и естествени пробиотични вещества, казва д-р Сълт, трябва да се приемат дневни порции от храни, богати на пребиотик и пробиотик, като кефир, кисело мляко (млечни продукти или с растителен произход), кисело зеле, темпе и комбуча.

Други ползи от ферментиралите храни са намалено възпаление, по-голям контрол на кръвната захар, както и подобрен антиоксидантен статус. „Единственият начин да се направи стабилно, постоянно въздействие върху чревната флора, е с промяна на диетата“.

Възстановяване и ре-балансиране

След като сте се погрижили чревната си флора, време е да се съсредоточите върху трайни промени в начина на живот. Връщайки се към навиците, които са причинили спукването на червата, ще възобновите здравословните проблеми, които искате да избегнете. Ето две основни стратегии за подобряване на здравето на червата:

Хранете се разумно. Преди да изядете първата си хапка, погледнете храната си и усетете нейния аромат, съветва д-р Кейти Суифт. Това ще задейства мозъчната фаза на храносмилането, първоначалното освобождаване на ензими, които помагат за разграждането на храната.

Докато се храните, дъвчете старателно, като обръщате внимание на вкуса и консистенцията на  храната си. Избягвайте да бързате или да правите нещо друго, докато ядете. Правете паузи и вдишвания между хапките, давайки достатъчно време на храносмилателната система.

Бъдете спокойни. При стрес, нервната система, се настройва в боен/активен режим, а трябва да е точно обратното – режим на покой и храносмилане. Помислете за ежедневна медитация или йога практика. „Когато промените мислите си“, казва д-р Сълт, „променяте физиологията си.“

Анатомия на пропускливото черво

Повечето от проблемите, свързани със синдрома на пропускливите черва, се срещат в тънкото черво, но всички органи на храносмилането са включени – и повлияни. Информацията тук е съставена от д-р Джейкъб Тейтелбаум, съавтор на „Истинска причина, истинско лечение“, и д-р Лиз Липски, автор на „Храносмилателен уелнес“.

Уста: Когато не сдъвквате храната старателно, това може да бъде предпоставка за храносмилателни проблеми. Сдъвкването на храната до втечняването й прави работата на стомаха по-лесна. Също така смесва храносмилателните ензими, които разтварят протеините, въглехидратите и мазнините още преди да са попаднала в стомаха.

Стомах: Стомахът смила храната с ензими и киселини, дестилира ги в суспензия, която преминава в тънките черва. Ако храносмилането е непълно, хранителните частици навлизат в тънките черва. И ако червата са раздразнени, тези частици могат да преминат в кръвния поток, подготвяйки сцената за възпаления и чувствителност към храната.

Лимфоидна тъкан: В тънките черва се намират лимфоидните тъкани, които се наричат Пайерови плаки. Те са първата защита срещу патогените, които се промъкват през лигавицата на червата. Те са важна част от имунната система – около две трети от тях се намират в червата. Ние ядем около 2 килограма храна дневно. Храносмилателната и имунната система на тялото ни трябва да обработят храната, да филтрират и отделят проблематичните вещества, като химикали и бактерии, от добрите вещества, от които се нуждае организмът ни. А това е доста работа.

Дебело черво: Докато дебелото черво продължава да разгражда храната, то извлича водата от кашата, за да бъде тя използвана от тялото. При липса на адекватна фибри, обаче, елементи от бавно движещи отпадъци могат да влязат обратно в системата, създавайки различни възпалителни и токсични проблеми по цялото тяло.

Тънко черво: тънкото черво е като 7-метров транспортен кабел. Единствено малките, смлени мастни молекули, протеини и нишесте се абсорбират през стените на червата в кръвния поток. Но ако имате синдром на пропускливите черва, филтърът е повреден и молекули навлизат в кръвния поток, където имунната система ги атакува.

Чревна лигавица: лигавицата на червата е дебела колкото една клетка и има обща площ на тенис корт. Поддържането й в добро състояние е сложна работа – особено ако е под непрекъснатите атаки на преработени храни, захар, стрес, токсини, алкохол, инфекции и лекарства, които дразнят и възпаляват. Тези хронични възпаления могат в крайна сметка да доведат до синдрома на пропускливите черва.

Плътни междуклетъчни връзки: чревната лигавица е съставена от милиони единични клетки; здрави връзки образуват уплътненията между тях. Когато са възпалени, те се отпускат, позволявайки хаотично пропускане на хранителни частици в кръвния поток, което предизвиква хранителни алергии и стресиране на имунната система. 

Връзката между храната и алергията

Когато имате пропускливи черва, чревната облицовка позволява по-големи от нормалното молекули храна да преминават в кръвта. Ако една частица от несмляна царевица, например, премине през пропускливото черво, тялото ви може да го третира като чужд нашественик и ще го атакува, само за да се отърве от него. „От този момент, царевицата получава физиологичен таг, казвайки на имунната ви система, че е враг“, обяснява Липски. И така се ражда хранителната алергия.

Източник: zdravei.org

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини