България най-вероятно ще загуби 14.6 млн. евро от еврофондовете за наука

Рискът от загуба на пари за научни проекти по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" намалява, но все още е факт.

Миналото лято просветният министър Красимир Вълчев обяви, че заради редица забавяния в процедурите по избор на проекти има голяма вероятност за загуба на средства в размер до 70 млн. лева, тъй като до края на 2018 г. трудно ще бъде изпълнена междинната цел по програмата - 30% от средствата да бъдат верифицирани, т.е. одобрени от Европейската комисия. На парламентарния контрол днес той заяви, че в момента този риск не съществува, но има риск да бъдат загубени средствата от резерва по оста за наука. Става въпрос за 14.6 млн. евро, или около 29 млн. лева. 

Средствата са част от 350 млн. лева, с които се планира изграждането на 12 центъра за наука. След близо година забавяне през последните седмици бяха подписани девет договора на обща стойност 250 млн. лева - три са за изграждане на центрове за върхови постижения и шест за центрове за компетентност. Част от дейностите, които ще се финансират, са строително-монтажни работи за изграждане на лаборатории, а един от обектите е бившата минерална баня в столичния квартал "Овча купел".

От думите на министър Вълчев днес се разбра, че свободният ресурс по тази ос на програмата е 87 млн. лева, а вариантите за оползотворяванетто му са два - финансиране на вече кандидатствали проекти, които са останали в резервния списък, или нов конкурс, което вероятно ще доведе до забавяне. Обсъждана е и възможността част от парите да бъдат прехвърлени по оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност" за свъместни проекти с бизнеса. Според министъра няма риск от загуба на тези средства.

Заради редица нарушения Брюксел спря плащанията по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" през февруари м.г. и към момента всички проекти се финансират от националния бюджет, а правителството предприе редица мерки за размразяване на средствата - създаде нова агенция, която да управлява програмата; предложи страната ни да загуби 5 млн. лева от европарите и намали бюджета на образователните проекти с около 50 млн. лева. 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини