Астрономи засякоха 72 ярки експлозии с мистериозен произход

Астрономи засякоха 72 изключително ярки и бързи експлозии, но се затрудняват да определят източника им.

Мистериозните проблясъци наподобяват по яркост свръхновите – финалните гигантски експлозии, съпътстващи смъртта на звездите.

Свръхновите осветяват небето в продължение на няколко месеца.

За сравнение, 72-те мистериозни експлозии били видими в период от 1 седмица до 1 месец – изключително кратко време по космически представи.

Проблясъците били засечени с помощта на Програмата за изследване на черна енергия DES-SN.

Целта на програмата е да открие непознати свръхнови, за да разшири познанията ни за тъмната енергия – хипотетичната сила, която кара Вселената да продължава да се разширява.

Докато разглеждали данните, астрономите забелязали няколко бързи експлозии, и сега не са сигурни какво точно ги е причинило.

Събитията се състояли на разстояние 4 милиарда светлинни години от нас.

Има множество неща, които все още не знаем. Сигурното е, че при всички тези събития се касае за изключително висока температура – от 10 000 до 30 000 градуса по Целзий и за огромни мащаби.

Експлозиите варират и по размер – от едва няколко до сто пъти разстоянието от Слънцето до Земята.

Още по-странното е, че експлозиите се разширяват и охлаждат с времето.

Вече се появиха няколко възможни обяснения за мистериозните събития.

Според едното се касае за необичаен, невиждан досега вид свръхнова, при който звездата губи голяма част от материала си преди да се взриви.

Според този сценарии, звездата бива обгърната напълно от було от изключително нагорещена материя. Възможно е това, което астрономите са засекли, да е облакът нагорещена материя, а не самата звезда.

Възможно е да се касае за новооткрита свръхнова в действие.

Миналата седмица, изследователи се натъкнаха на нов вид звездна смърт. Новооткритата свръхнова KSN 2015K достигна апогея на яркостта си, а след това избледня напълно за по-малко от месец – 10 пъти по-бързо от другите свръхнови със сходна яркост.

В случая с KSN 2015K, учените смятат, че звездата е била обвита в пашкул от вече изхвърлен прах – явлението е било засечено, едва след като прахът е бил пометен от ударната вълна на свърхновата.

Все още не е ясно дали регистрираните бързи експлозии са по-нататъшно доказателство за този нов вид звездна смърт в действие или представляват напълно ново астрономическо явление.

За да изпробва горните хипотези, екипът ще се нуждае от много повече информация.

Учените ще продължат да използват телескопа в Чилийските Анди, в търсене на признаци на други подобни експлозии.

Едно от нещата, които представляват особен интерес, е дали тези събития са по-често или по-рядко срещани, в сравнение със стандартните свръхнови.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини