Мистерията 432 HZ (видео)

Много се изписа в интернет за лечебната сила на тези 432 HZ. За съжаление повечето творби, които се твърди, че са "настроени" на тази честота, всъщност за записани на 440 HZ и след това е направена обработка за "слоудаун" - забавяне, до 432 HZ. Това не е достоверното звучене, когато става дума за оркестър. След като е приет стандарт 440 HZ, пренастройването на повечето инструментни към друга честота е проблем, затова няма автентични записи симфонична музика на 432 HZ. И спорът за това колко трябва да е дълъг камертонът преминава в категорията конспирации без конкретни доказателства за или против. Инструментите се настройват по образцов тон ла от първа октава, а на каква честота ще е той зависи от камертона. Ето и едно от обясненията в полза на 432 HZ, дадено от Аt Тuned Vibrations:

Настройване към пулса на нашата планета
За да разберете лечебната сила на 432Hz, първо трябва да научите за друга честота, 8Hz. Смята се, че 8Hz е основният "ритъм" на планетата. Сърцето на Земята е по-известно като резонанс на Шуман и е кръстено на физик Уинфрид Ото Шуман, който го документира математически през 1952 г. Резонансът на Шуман е глобален електромагнитен резонанс, който произхожда от електрически излъчвания на мълниите в кухината, съществуваща между земната повърхност и йоносферата. Тази кухина резонира с електромагнитни вълни в изключително ниски честоти от приблизително 7.86Hz - 8Hz.

"Обикновените" мисловни вълни, създадени от човешкия мозък, варират от 14Hz до 40Hz. Този диапазон включва само някои видове дендрити, принадлежащи към мозъчните клетки, предимно в лявото (по-рационалното) полукълбо на мозъка, което е център на активността.  Ако двете полукълба на нашия мозък се синхронизират едно с друго на 8Hz, те работят по-хармонично и с максимален поток от информация. С други думи, честотата на 8Hz изглежда е ключът към активирабе на пълния и суверенен потенциал на нашия мозък.

8Hz също е честотата на двойната спирала в репликацията на ДНК. Мелатонинът и пинолинът работят върху ДНК, индуцирайки сигнал от 8 Hz, с което дават възможност за възпроизвеждане на ДНК.

Какво има общо честотата 8 HZ с настройването на 432Hz? 432Hz резонира с честотата 8Hz

На музикалната скала, където А е с честота 440Hz, нотата С е около 261.656 Hz. От друга страна, ако вземем 8Hz като начална точка и повдигнем с пет октави (т.е. със седем ноти пет пъти), достигаме честота 256Hz, в чийто октава нотата А има честота 432Hz.

Съгласно хармоничния принцип, чрез който всеки произведен звук автоматично резонира всички други кратни на тази честота, когато свирим С на 256 Hz, С на всички останали октави също започва да вибрира в "съчувствие", и естествено честотата 8Hz също звучи. Ето защо (заедно с много други математически причини) музикалното наклонение, настроено на 432 колебания в секунда, е известно като "научна настройка". Тази настройка е одобрена единодушно от Конгреса на италианските музиканти през 1881 г. и е препоръчана от физиците Джоузеф Совьор и Феликс Савар, както и от италианския учен Бартоломео Граси Ланди.

За разлика от това честотата, избрана в Лондон през 1953 г. като световна референтна честота и за която е настроена цялата музика днес, е определена като "дисхармонична", защото няма научна връзка с физическите закони, които управляват нашата вселена.

Наистина тези обяснения звучат прекалено сложно за обикновения слушател.

Чува ли се разлика в музиката? Първо следва да се намери музика, изпълнена на инструмент, който е настроен на 432 HZ. Далеч не всеки клип, кръстен "Ангелска музика на 432 HZ" звучи в съответсвие със заглавието. Оказва се, че китаристите вече са записали някои експерименти, които можем да приемем за достоверни. Всъщност слушането им предизвиква възторг и успокоение едновременно, ако не можете да си го представите, пуснете си двата видеозаписа по-долу.

В първото видео Chords Of Orion изпълнява едни същи прости акорди по възможно най-еднакъв начин в два варианта - на 432 и 440 Hz. Без сложни вселенски обяснения. Той кани да си изберем кое звучене ни допада повече, а накрая съобщава на колко херца е настроен всеки от вариантите. Разликата между двата е фрапираща. Но самият китарист не казва какъв е собственият му избор.

Но наистина "Stairway to Heaven" звучи като музика от рая на акустична китара, настроена на 432 Hz - във второто видео.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Бр
    браво
    1 -1
    08:58, 4 апр 2018

    Ето за това харесвам този сайт.

  • 2
    Пл
    Пламен
    3 -1
    16:20, 6 яну 2021
    Може да изглежгам простак, но на мене повече ми харесва оригинала, който е на база А=440 Hz.
    Над 67 милиона меломани също мислят така.
    https://www.youtube.com/watch?v=6hBLHkmBKDg
    • Ма
      Мартин Иванов
      1 -1
      14:03, 18 дек 2022
      Не си простак - музиката си носи своето възсействие и смисъл, дори и при малки вариации в базовите честоти на строя. Това, което е написано, е несериозно -за наивната и вярваща публика.
  • 3
    Ив
    Иван Иванов
    1 0
    14:36, 6 апр 2023
    Няма да коментирам частта за музиката, но понеже по образование съм магистър по радиофизика, да каже нещо относно вълните на Шуман. Това са електромагнитни вълни и смесването им със звукови вълни е голямо безпросветност, който го прави да си вземе парите от даскалите в средното училище, който го е завършил, де.
    Интензитетът на първата хармонична на вълните на Шуман е под 10 микроволта на метър, а в близките им по честота електромагнитни вълни, породени от наличната електропреносна мрежа в едно средностатистическо градско жилище е около 200 волта на метър или от порядъка на десет милиона пъти повече. С други думи, приемането на Шумановите вълни изисква усилване и екраниране от 50-те херца на електрическата мрежа, което става със специализирана, макар и не сложна или скъпа апаратура.
    А човешкият мозък е напълно неспособен да приема вълните на Шуман.
    Те, понеже зависят основно от физическите размери на Земята, малко се променят с годините, основно много лека флуктуация, свързана основно с въздействие от страна на Слънцето.
    Така, че споко, забравете за тези вълни и въздействието им върху вас и мислете за нещо по-реално.
Последни новини