Гърците предлагат техни агнета на българския пазар за Великден, в Кърджали предпочитат българските

Гръцки агнета ще се появят на българския пазар за Великден тази година.Животновъдите от Северна Гърция имат готовност да предложат стоката си в България ,заради очакваните по-високи цени в нашата страна. Това бе съобщено от гръцкия вестник  „Прото тема”. Новината бе потвърдена и от съветника на министъра на земеделието Румен Порожанов-Бойко Синапов. Синапов сподели за Кърджали бг вести, че тази година на нашия пазар ще се предлага още агнешко от Румъния и Холандия. Това което успя министерството да направи е чуждите агнета да не се продават за български, които са предпочитани.Месото от Гърция,Румъния и Холандия ще има документи за произход и съответните етикети, категоричен е Синапов.

 За първи път не сме изправени пред феномена български агнета да се продават за гръцки.Нашите са по евтини от българските .Това подчерта председателя на Асоциацията на животновъдите на Гърция Димитрис Камбурис. Той посочи, че една от причините да се търси българския пазар е ниските изкупни цени ,които предлагат гръцките търговци. Те варират от 4,50 до 5 евро за килограм. В същото време животновъдите настояват поне за 6-7 евро.

  Тази година , благодарение на политиката на министерството цените на агнешкото за Великден, ще бъдат изгодни както за животновъдите в България , така и за клиентите, категоричен е Бойко Синапов. Той предвижда голямо търсене на българско агнешко за Великден, заради доказаните му качества.

  Веригите хипермаркети от Кърджали са категорични,че ще предлагат българска стока. Предстои зареждане и определяне на цените за Великден.От „Кауфланд” са твърди,че ще заложат на българското.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини