Откриха галактика без тъмна материя

Тъмната материя е достатъчно объркваща. А сега астрономите направиха още по-озадачаващо откритие – галактика без почти никаква тъмна материя.

Все още не знаем какво точно представлява тъмната материя, но в момента тя е най-елегантното обяснение за част от явленията в галактиките. Голяма част от галактиките всъщност съдържат повече тъмна, отколкото обикновена материя.

Според съвременните разбирания за галактическата еволюция, тъмната материя е не просто компонент, а предпоставка за раждане на галактики.

Новооткритата галактика NGC1052-DF2, се намира на около 65 милиона светлинни години от нас, в съзвездието Кит.

Тя е със същите размери като Млечния път, но на всяка една звезда в нея се падат по 200 в Млечния път.

Тя е толкова слабо населена, че другите галактики са видими през нея.

Заради липсата на звезди и тъмна материя, NGC1052-DF2 е с изключително ниска маса.

Масата и се равнява на количеството наблюдавана барионна или обикновена материя в нея.

Всички други галактики имат маса, която не може да бъде отдадена единствено на обикновената материя в тях.

“Откриването на галактика без тъмна материя е неочаквано, защото тази невидима, мистериозна субстанция е най-доминиращия аспект в галактиките”, казва оглавяващият изследването Питър фон Докум от Йейлския университет.

“В продължение на десетилетия смятахме, че галактиките започват живота си като петна от тъмна материя. Едва след това се случва всичко останало. NGC1052-DF2 подлага на изпитание стандартните теории за образуването на галактиките”, добавя той.

В допълнение, галактиките имат водеща роля в изучаването на тъмната материя. Липсата на тъмна материя и наличието на звезди в NCG1052-DF2 доказва, че тъмната материя наистина съществува в другите галактики и че е отделена от барионната материя.

Докум и екипът му забелязали галактиката с помощта на телескопа Dragonfly, чиято цел е да открива и наблюдава изключително бледи обекти.

Вътрешността на галактиката, класифицирана като ултра дифузна, заради големите си размери и бледостта, била разгледана и с други телескопи.

Учените открили необичайно голям брой глобуларни клъстери, включващи обикновено между 100 000 и 1 милион звезди. Установили също, че клъстърите се движат много по-бавно в орбита около галактичното ядро.

Колкото по-голяма е масата на една галактика, толкова по-бързо се движат обектите в нея. Тази информация била използвана, за да бъде изчислена масата на NGC1052-DF2.

Липса на тъмна материя не е наблюдавана в нито една от откритите до момента галактики.

“Все едно сте добавили единствено звездно хало и глобуларни клъстери и сте забравили всичко останало. Нито една от съществуващите теории не предсказва съществуването на подобен вид галактики. NGC1052-DF2 е пълна мистерия, всичко в нея е толкова странно. Както точно се е образувала е неясно засега. ”, казва Докум.

Едно от възможните обяснения е, че NGC1052-DF2 се намира в галактичен куп, доминиран от огромна елиптична галактика NGC 1052. Това може би е изиграло роля при формирането и.

Според доклада е възможно по-малката галактика да се е образувала от газ, който е трябвало да формира NGC 1052, но се е откъснал малко преди това.

Възможно е NGC1052-DF2 да се е образувала от газ, изхвърлен от сливането на две други галактики. Учените допускат и, че грандиозно, катаклизмично събитие може да е изсмукало целия газ и тъмната материя от NGC1052-DF2.

Нито една от тези спекулативни теории не успява да обясни странностите на галактиката. Екипът използва телескопа Dragonfly, за да открие и други галактики, подобни на NGC1052-DF2, за да започне да сглобява пъзела.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини