Най-старото гръбначно животно на Земята живее вече 512 години

Акула, живееща във водите около Гренландия, е на около 512 години, сочи скорошно изследване.

Изследователите са установили възрастта на животното по размера му - видът Гренландска акула расте с 1 см. годишно през целия си живот. Екземпляр от този вид е достигнал дължина 5,40 метра, което го прави най-старото животно на планетата.

Гренландските акули обитават северните части на Атлантическия океан и са сравнително безобидни. Доскоро учените нямаха начин да определят възрастта на този вид акули. Въпреки, че при този метод грешката е в рамките на 120 години, 5,40-метровият представител на вида е безспорно най-старото гръбначно животно на планетата.

Видът е сравнително рядък и във видеото изследователите са щастливи, че са маркирали малка Гренландска акула - само 1,60 м. Колко ли са били изненадани да попаднат на гигантския представител на вида? Именно проследяването на маркираните животни позволява да се разберат подробности за начина им на живот, придвижването и растежа им.

Най-дълголетните гръбначни организми на Земята са акулите, крокодилите и костенурките.  Предишният рекорд за най-старо животно принадлежеше на 255-годишна костенурка в Индия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини