Борисов припомнил на Мей как Блеър се извинил за Саддам

Премиерът Бойко Борисов е заявил в Брюксел, че са нужни повече доказателства за вината на Русия за отравянето на Сергей Скрипал, но е подкрепил позицията на ЕС.

Преди часове лидерите от Европейския съюз се съгласиха с Великобритания, че е "доста вероятно" Москва да е отговорна за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия шпионин и дъщеря му и решиха да отзоват посланика на общността в Русия Маркус Едерер за консултации.

Това стана със съвместно изявление, въпреки че първоначално някои лидери имаха притеснения относно приписването на вина, съобщават агенциите. По всичко личи, че един от тях е бил именно Борисов, който още вчера не скри съмненията си пред българските журналисти, а днес ги потвърди:

"Стъпихме на твърденията на Великобритания, на премиера Тереза Мей, цитирам дословно - висока степен на вероятност, че зад този атентат, да го наречем, стои Руската федерация. Аз и вчера поисках повече доказателства, защото след като се говори за вероятност, значи има и друга вероятност. Оттук нататък очакваме следващите седмици доста бързи ескалации на напрежението, защото много държави ще започнат да отзовават и те свои посланици. Казах, че докато нямаме доказателства, не можем да преминем към този въпрос, казах, че сме в коалиция и надали ще постигнем съгласие с коалиционните партньори - знаете, че след посещението на руския патриарх настроенията в България никак не са в тази посока...

Затова казах на Мей своите позиции, припомних времето, в което така Саддам Хюсеин беше обвинен за химическото оръжие и в последствие Тони Блеър се извини, но последствията до ден днешен са чудовищни. Може би съм от най-старите и повече се опитвам да мисля в тази посока".

През 2015 г. бившият британски премиер Тони Блеър заяви, че се извинява за „грешките", направени при организираната от САЩ инвазия в Ирак през 2003 г., но не съжалява за свалянето на диктатора:

„Мога да заявя, че се извинявам за факта, че получената разузнавателна информация беше грешна, защото, макар да се смята, че е използвал химически оръжия срещу собствения си народ и срещу други, програмата, която вярвахме, че има, не съществува по начина, по който смятахме".

Все пак днес Борисов подчерта, че решението е общо и България го подкрепя. Според него най-важно е, че независимо от Брезкит, ЕС и Великобритания показват, че са едно цяло.

"За съжаление, в момента сме в бреме, много по-тежко от Студената война.По време на Студената война имаше много ясни разделителни линии, два глобални играча, правила. Сега отношението на всички е толкова рязко, толкова твърдо, че не съм никак оптимист за мирното развитие на света. Време, в което масово се отзовават дипломати, надали ще доведат до повече мир и разбирателство", изрази обаче своите опасения премиерът.

Той заяви още, че се очертава много тежка среща с Реджеп Ердоган във Варна.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини