Хората с увреждания от Хасково се стягат за Национален протест в защита на правата си

Общинската организация на Съюза на инвалидите в Хасково ще подкрепи Националния протест, който готвят организациите на хората с от цялата страна в защита на правата си, съобщи председателят на Съюза Милка Костова. Митингът ще е на 11-ти април на площад „Независимост“ между парламента, президентството и министерски съвет.

Организациите разпространиха и Протестна нота до президента, министър-председателя, омбудсмана, председателите на комисии в НС. А на местно ниво и до областните управители.

Национално представителните организации на и за хора с увреждания настояват за разработване на нов социален модел, който да ограничи корупционни практики и да увеличи контрола при разпределянето на

публичните финансови ресурс.

В този смисъл в протестната нота исканията са свързани с промени в посока достъпно и качествено здравеопазване и медицинска рехабилитация. Хората с увреждания настояват и за това да имат достъп до всички обществени сгради, като искат да бъдат премахнати бариерите в архитектурната, информационната и транспортна среда. Адекватно образование и професионално обучение, което да гарантира професионалното и личностното им развитие, е друго от исканията, които ще бъдат поставени на пл.„Независимост“.

В протестната нота хората с увреждания се обръщат и към работодателите, като пред тях поставят темата за корпоративната социална отговорност. Искането е със съдействието на държавата хората с увреждания да получат повече възможности за работа както в специализирана трудова среда, така и в обичайната.

Повишаване на качеството на социалните услуги и повишаване на стандартите за тяхната издръжка, е също сред исканията, които ще бъдат поставени и по време на Националния митинг.

Организациите посочват още, че включването в ТЕЛК решението само на водещото заболяване с цел намаляване степента на увреждането е неправилно. Според тях при разработването на промените в областта на медицинската експертиза и оценката на работоспособността, които са в момента в тема на обществено обсъждане, трябва да бъде приложен комплексен подход.

При него ще е най-важно да се стигне до отговор-на бъдещата политика в областта на правото за получаване на интеграционна добавка и на нейния размер, който да е обвързан с минималната работна заплата или линията на бедността.

С бъдещата реформа е наложително да се облекчи бюрократичната процедура и лицата с увреждания трябва да преминават на една комисия, която да извършва медицинската експертиза, оценката на функционалността и социалната оценка.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Не
    Незапознат
    2 -3
    22:38, 22 мар 2018
    Човек като прочете исканията им може да ахне.Не че са лоши или пък големи но в нашите условия са утопични.Погледнати пък от друга гледна точка даже и нахални.Ако всичките станат реалност само за тях ще са направо привилигировани.Хора които по един или друг начин са получили някакви увреждания да искат повече от равностойност в сфера или сфери в които ако са там нищо няма да могат да дадат даже и да искат. За какво''...адекватно образование и професионално обучение, което да гарантира професионалното и личностното им развитие....за работа както в специализирана трудова среда, така и в обичайната....''може да става и дума след като да речем го преминат успешно и някой се излъже да ги вземе на работа ще са в тежест най вече ако са там на останалите които не са като тях?.Ако всичките са с увреждания общо казано няма да е така.Точно за това навремето тази прослойка се събираше на едно място да работи нещо което го можеше като им даваше увереност че са полезни на обществото и развиват.Но тогава хуманната заблуда се вършеше от държавата.А сега такава няма.Не само за тях но и за всички останали които сме тука.Апел към работодателите за кооперативната социална отговорност!? Тази отговорност е основният стълб на развитото общество.А ние какво развито имаме?Какви са ни работодателите?Не с апел да се поставя темата а със сметкаджийската принуда да се направи да стане такава!Поне като за начало.Но това е работа на държавата а тя е абдикирала от всичко.Вижте и останалите им искания за нов социален модел който да ограничи корупционите практики,за достъпно и качествено здравеопазване и медицинска рехабилитация,повишаване стандартите на издръжката им,ТЕЛК-овите решения...Че тези искания важат и за всички останали!!!

Още новини

Последни новини