Държавата има лостове за намеса в сделката с ЧЕЗ само след плащането

Държавата в момента няма лостове за намеса в сделката за продажба на българския бизнес на чешката енергийна компания ЧЕЗ. Продавачът и купувачът "Инерком България" не са длъжни да се отчитат пред никой, а това дали българската държава ще придобие контролен пакет, зависи единствено от продавача. Този коментар направи пред Би Ти Ви министърът на икономиката Емил Караниколов.

Той посочи, че идеите за евентуални законодателни промени, с които продавачи на стратегически активи трябва да консултират сделките си с държавата, ще се спънат в европейското законодателство. "Няма закон, когато при продажба на частен стратегически актив държавата да може да има мнение и становище, но такъв текст трябва да се съобрази с европейските директиви за свободно движение на стоки и капитали. Европейското законодателство ще е в полемика, ако има такъв текст", каза министърът.

Той уточни, че службите няма как да проверят произхода на парите за сделката докато плащането не е направено. Едновременно с това увери, че след плащането ще има пълна проверка и при съмнения за нечисти капитали държавата има механизми да я развали. "Има закон за мръсните пари, има си финансово разузнаване, всяка банка при съмнения е длъжна да уведомява финансовото разузнаване. Има процедури, ако се окаже, че парите са с неясен произход, ще се предприемат действия", посочи Караниколов.

"Малко се ескалира напрежение, все още няма сделка, държавата следи всичко, регулаторите действат по отношение на цената на тока, напрежението е в повече", каза Караниколов.

Той посочи, че преди да се взима решение държавата да си върне участието в електроразпределителните дружества, трябва да се анализира на каква цена може да стане това. "Ако трябва да платим 6-7 пъти по-голяма цена, няма смисъл", добави министърът. В същото време определи като заблуда очакванията, че държавно участие в дружествата може да намали цената на тока.

В парламента ще искат службите да кажат какво знаят за парите

Обратното становище за това какво държавата може да направи при изясняване на произхода н апарите за сделката изрази в същото предаване депутатът от БСП Жельо Бойчев. Той е председател на временната парламентарна комисия за проверка на сделката и на покупката на електроразпределението в Западна България от ЧЕЗ през 2004 г.

Бойчев е поканил на следващото заседание представители на Министерството на финансите, които да дадат информация за хода на арбитражното дело, което ЧЕЗ води срещу България. Той е поканил и финансовото разузнаване и външното разузнаване за да дадат повече информация на депутатите с произхода на средствата, с които "Инерком България" ще плати. Комисията ще иска службите да дадат повече информация и по документа, внесен от премиера Бойко Борисов в секретното деловодство на парламента, в което са упоменати финансови институции, свързани със сделката. Ще бъде поканен и самият премиер.

От Комисията за енергийно и водно регулиране ще се иска информация на какъв етап е отнемането на лиценза на ЧЕЗ, какви проверки са извършени и какви нарушения са открити. "Как купувате дружество, което е в процедура по отнемане на лиценз?! А отнемайки лиценза, регулаторът има широки правомощия да отстрани ръководството на дружеството. Ще питаме за тази процедура", каза Бойчев.

По думите му в комисията са постъпили няколко сигнала, включително от журналисти. Той не се ангажира с коментар на информацията за сключен договор за наем на църковен имот от "Инерком България", защото парламентът не трябвало да се бърка в църковните дела, ноизрази мнение, че бързото изясняване на фактите е в интерес на патриарх Неофит и Св. синод.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини