Папата: носенето на разпятие е злоупотреба, одобрявам татуировките

Папа Франциск разкритикува хората, които носят разпятия като моден атрибут, определяйки го за „злоупотреба“.

По време на своя реч на площада Свети Петър във Ватикана, 81-годишният папа каза, че религиозният символ трябва бъде „обмислен и разбран“, а не да бъде комерсиализиран като моден аксесоар.

„Разпятието не е украшение, нито аксесоар към облеклото – това е злоупотреба“, казва той.

„Изображението на разпнатия на кръста Исус разкрива мистерията на смъртта на Сина като върховен акт на любов и източник на живот и спасение за човечеството“

„Как гледам аз на разпятието – като на произведение на изкуството, което може да се възприеме като красиво или некрасиво. Или се вглеждам по-надълбоко, в раните на Исус, право до сърцето му? Гледам на разпъването на Бог като роб, като престъпник. Исус иска да разберем, че това изключително събитие – кръста, смъртта, възкресението, е плодотворен акт. Раните му ни излекуваха – сега мнозина ще пожънат плодовете“, каза папа Франциск.

Въпреки неговите коментари, разпятието си остава популярен аксесоар от години. Знаменитости като Мадона, Дженифър Анистън и Наоми Кембъл също са го носили като бижу в миналото, обикновено в името на стила, а не на религията.

Противоречията около разрастващата се модна тенденция се разгоряха през 2002, когато Папа Йоан Павел II бе начело на католическата църква.

След като забеляза нарастващата популярност на символа, Ватикана отправи остри думи чрез Fides – благотворителна организация, базирана във Ватикана, и осъди публичните личности, носещи кръстове като аксесоари, описвайки тенденцията като „моментна мания“.

Само защото Папа Франциск не одобрява комерсиализирането на разпятието, не означава, че се противи на себеизразяването чрез други разрушителни тенденции.

Докато говореше пред група млади студенти в Рим, папата изрази одобрението си относно татуировките. „Не се страхувайте от татуировките“, каза той, като добави, че християните си татуират челата от векове, за да засвидетелстват принаделжността си към вярата.

„Разбира се, че има и крайности, но татуировките са знак за принадлежност“, казва той.

 

Източник: independent.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ат
    Атанасова
    1 -2
    19:19, 22 мар 2018
    Татуировките са знак за шизофрения - не стига, че си съгласен да изтърпиш болка, дори си плащаш за нея !
    На печелившите честито !
    • Вс
      Все тая
      2 0
      00:27, 7 фев 2019
      Евала! Успя да диагностицираш шизофрения ей така - с един симптом! Такова медицинско чудо заслужава нобелова награда!

Случаен виц

Последни новини