Изкуствен интелект диагностицира рак на мозъка

Екип от немски учени съобщи, че е обучил изкуствен интелект успешно да диагностицира рак на мозъка, съобщава сайтът Лайф, цитирайки публикация в сп. "Нейчър".

Изследователите заредили в система с изкуствен интелект образци от тумори на мозъка на различни стадии.

Учените обясниха, че съществуват над сто вида рак на мозъка и дори и квалифицираните специалисти невинаги могат да диагностицират заболяването. Но за разпознаването му помага фактът, че всяка разновидност на рака притежава свой собствен биологичен отпечатък, който се натрупва в организма на пациента. С помощта на масив от данни, изкуственият интелект се е научил да съпоставя анализите на болните и да определя вида на заболяването им.

Компютърът е бил "захранен" с резултатите от изследванията на 2800 болни от рак, от които изкуственият интелект отделил 91 вида тумори. След това учените накарали изкуствения интелект да провери 1000 пациенти с подозрения за рак на главния мозък. Оказало се, че системата е могла не само правилно да разпознае пациентите, които са имали потвърден рак, но е успяла да открие и нови.

На основата на изкуствения интелект учените създадоха виртуален терапевт, който диагностицира рака на мозъка. В бъдеще специалистите се надяват да обучат системата да определя и други видове онкозаболявания.
 

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини