"Турски поток" може да мине през България; ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Вестник "Сега": Шефът на Турската асоциация за енергийна икономика: "Турски поток" може да мине през България
 
Газовият проект "Турски поток" може да мине през България, заяви в интервю за "Хоризонт" на БНР президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът.
 
"Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ, които да задоволяват нуждите на Турция. Другата тръба ще бъде за доставки на газ за Югоизточна Европа. Засега плановете са тя да минава по турско-гръцката граница, а връзката с България да бъде правена през интерконектора между вашата страна и Гърция", каза Кумбароглу.
 
"Възможно е обаче да има и промяна в плана и тръбата директно да стигне до българо-турската граница. В момента България прави всичко възможно да се превърне в газов център на Балканите и да получава синьо гориво през различни тръбопроводи, минаващи през Турция. Ето защо виждам възможността за промяна на трасето като напълно реално, но все пак трябва да има много сериозна икономическа обосновка. Крайното решение трябва да бъде взето на високо ниво", обясни експертът.
 
ВЕстник "Монитор":Ураганния вятър срути покрив на магазин върху кола в столицата
 
Около 40 сигнала за паднали от силния вятър предмети са подадени на телефон 112 до момента. В София покрив на магазин се срути върху паркирана кола в квартал "Младост 4". При инцидента няма пострадали, предаде БНР.
 
Повечето от половината сигнали, подадени на спешния телефон 112, вече са обработени от екипите на пожарната, обясняват от МВР. Най-сериозните от тях са в София. Те са за паднал билборд и за покрив от супермаркет, откъснал се от силния вятър и паднал върху лека кола.
Педофили. 
 
Вестник "24 Часа": Педофилите в регистър 
 
 
Регистър на всички осъдени педофили поиска шефът на отдел "Трансгранична престъпност" в ГДБОП Явор Колев по време на форум "От нас зависи".
 
След като излежат присъдата си, органите на реда не знаят тези рискови хора какво правят. В другите държави това се следи и е изрично вписано къде работят, за да не може да продължават да експлоатират сексуално деца, обясни комисар Колев. Даде пример с педофил, осъден през 2004 г. Той изтърпял наказанието си, а скоро случайно се разбрало, че държи детски парти клуб. Колев не обяви кое е заведението, но спомена, че рекламно лице му е известен български певец.
 
Само в последната седмица от ГДБОП задържали двама интернет педофили. Единият примамил 13 деца с фалшив фейсбук профил. Момичетата били на възраст от 11 до 13 г. Някои от тях станали жертви на физически посегателства.
 
Вестник  "Сега":  ТЕЦ "Бобов дол" спря работа 
 
ТЕЦ "Бобов дол" е спрял работа напълно в петък вечерта. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на дружеството инж. Емил Христов.
 
Причините за спирането били две - провеждане на профилактика и ниската цена на тока през последните дни.
 
През последните дни на борсата сделките за електроенергия са в интервала 30 - 35 лева за мегаватчас, посочва БНР. Излиза, че при такива цени централата в Бобов дол не може да бъде рентабилна и е по-добре да не работи.
 
Вестник "Монитор": Засякоха уран във водата на старозагорско село
 
Концентрации от 0,055 и 0,045 мg/l естествен уран в два водоизточника , ползвани от жителите на старозагорското село Казанка са били засечени от лаборатория на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН, съобщиха от РЗИ - Стара Загора. Отклонението е с 0,025 m/lмаксимално допустимата за питейни нужди и за готвене. Въведена е забрана за ползване на двата водоизточника, които се намират на територията на централния артилерийски технически полигон "Змеево".
 
За нуждите на живеещите постоянно в селото малко над 100 жители ще бъдат закарани водоноски, коментира управителят на старозагорското "ВиК"-дружество инж. Румен Райков.
 
 
Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Х
    Х
    0 0
    15:26, 18 мар 2018
    Турски подлоги...
Последни новини