Глад за кадри в туризма в Кърджали,а режат паралелки от Професионалната гимназия „Проф.д-р Асен Златаров”

Остър глад за кадри в туризма изпитва Кърджали и в същото време в План приема за учебната 2018-2019 г. се режат паралелки за Професионалната гимназия по туризъм „Проф.д-р Асен Златаров” в Кърджали. В седмичния бюлетин на Бюрото по труда само за общините Кърджали и Черноочене се е стигало до обявяването на свободни позиции до 80 души за ресторантьорство и хотелиерство. От Професионалната гимназия твърдят, че всеки ден поне от три хотела или ресторанта правят заявки за персонал, наемайки ученици от горния курс, навършили 18 г. Въпреки,че има три паралелки в 12 клас, заявките не могат да се удовлетворят. Въпреки перспективността на туризма като отрасъл в нашата област в план приема паралелките за прием след 7 и 8 клас в професионалната гимназия са съкратени наполовина-от 4 на 2. По този повод от „Асоциацията по туризъм Перперикон” изпратиха писмо до министъра на туризмът Николина Ангелкова за съдействие при решаване на казуса. Министър Ангелкова изрази твърдата си позиция паралелките за прием и през тази година да са четири.

 По този повод Асоциацията свика работна среща с представителите на Регионалния инспекторат по образование, Дирекция Бюро по труда, ръководството на гимназията и Управителния й съвет. Председателят на Асоциацията Фахри Идриз посочи,че ръководството е за дуално обучение. Той подчерта, че в гимназията са депозирани от хотелиери и ресторантьори заявки за 40 ученици, които да се обучават в тази форма. Той настоя да се вземе предвид становището на министър Ангелкова.

  Представителите на Регионалния инспекторат по образование прочетоха обръщение на Началникът на РУО Гроздан Колев. В него се посочва,че глад за квалифицирани кадри има във всички сектори на икономиката в Кърджали. При формирането на план-приема е търсен баланс. Изходът е единствено в дуалното обучение, в което активно трябва да се включи бизнесът.

 Елена Димитрова, дългогодишен експерт в РИО по проблемите на професионалното образование, посочи,че дуалното обучение се извършва в 11 и 12 клас, след заявки и договори с работодателите, които поемат разходите. Тя отбеляза,че заявките за дуално обучение в сферата на туризма не са стигнали до РИО.Стана ясно също,че популяризирането на дуалното обучение все още изостава и работодателите също трябва да положат усилия в тази насока.Димитрова посочи,че успешно кадри се подготвят в гимназията при задочно обучение.Има голям наплив на хора с основно образование.Вече няма проблем,те да са завършили само 7 клас.

  В хода на дебата се изясни,че според нормативната уредба предвидените за прием паралелки трябва да са формират на принципа:50% за професионално обучение и 50%  профилирани.В Кърджали този баланс е нарушен в полза на профилираните.От 55-30 са профилирани.

  Стигна се до решение председателят на Асоциацията Фахри Идриз да проведе разговор с началника на РУО Гроздан Колев за възможността да се формира трета паралелка ,но с дуално обучение в Професионалната гимназия по туризъм.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини