Общината: Преди да садите дърво пред блока, питайте

    Гражданите, разбира се, могат да засаждат дървета и храсти в междублоковите пространства извън дворовете си, но е необходимо да подадат заявление в община Хасково, съобщиха от администрацията. Уточненията са във връзка с обществения интерес и многобройните коментари под материал в Haskovo.net от вчера със заглавие „Наказват 63-годишен хасковлия, садил фиданка пред блока“.

    „В заявлението те трябва да посочат какъв вид растение искат да засадят и къде. Целта е служителите от отдел „Екология“ да преценят дали видът на дървото или храста е подходящ за мястото и че няма да пречат в последствие при израстване на околно живеещите или преминаващите хора, както и че няма да засегне подземни или въздушни комуникации“, обясниха от отдела.

    Отговорът на заявлението се получава в рамките на 3 дни, максимум седмица и услугата е безплатна, обясниха от общината. Чрез подаване на заявлението ще се избегнат евентуални главоболия и неприятности. От общинската администрация дадоха пример с така засадени храсти, тип жив плет, които след десетина години започнали да рушат близкия гараж, чийто собственик се принудил да пише жалби. В последствие обаче проблемът бил решен. Показателен беше примерът с липа на улица „Дедеагач“ в Хасково, засадена на тротоара. След няколко десетилетия кореновата система започнала да руши къщата, оградата и гаража на вече покойната стопанка. Неподходящ тип дървета са засадени и по улица „Георги Кирков“, корените им с течение на годините разбиват тротоарите, посочват от общината. Старите тополи край хасковската река също се подменят, но с друг тип, които нямат пухчета, към които голяма част от гражданите са алергични. Подмяната не е масова, а само на компрометираните. От кметството дадоха още примери като неподходящ вариант засаждане на акации около детски площадки. „Дървото е красиво, мирише хубаво, но има бодли и като попаднат в детската площадка, могат да се наранят деца. Освен това има дървета с отровни плодове и цветове. Също така в някои райони са предвидени реконструкции, каквито са планувани в кварталите Бадема и Орфей, и в някои места не е подходящо засаждането на каквито и да било дървета, тъй като те ще трябва да бъдат премахнати“, коментираха от общината.

    От началото на годината са подадени 57 молби за подрязване на кастрене на дървета в частни имоти и общински площи.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (34)

    • 1
      Ай
      айде наобратно
      79 -3
      16:13, 16 мар 2018
      Може ли ние гражданите да поискаме да обявите какви планове имате за засаждане на неща по райони.Ако за нашия район няма да садите нищо, поне да кажете какво е позволено да се засади за да могат хората които имат желание и време да го направят за общото благо.Имате страница вече, гледам от време на време нещо се помества по нея.Ако имате и хора в архитектурата бихте могли да сложите картинки къде какво е нормално да се сади.Хората не са малоумни.Могат да поглеждат по план какво е нормално да има там и ако някой иска може да засади според това, което сте ни посъветвали.Не виждам смисъл да идвам и да пускам молба.Времената са вече други.Ползвайте си моля ви се страницата, ние сме грамотни, сложете картинки къде какво трябва да има.Защо е необходимо аз да пускам молба, после някой да се занимава да я разрешава или не.Обявете къде какви планове имате.Ние ще гледаме и ще сме информирани.Ще спазваме вашите указания.Хайде сега да видим имате ли изобщо планове за облагородяване.Щото на мене ми се струва че само излизате от положение и никакви планове нямате.Пак да каже, вие сте на ход.Аз молба до общината няма да пусна.Много ми е чудно обаче не е ли важно да уведомявате хората къде какви планове имате и какво смятате да правите.ВИЕ СТЕ ДЛЪЖНИ ДА УВЕДОМЯВАТЕ ГРАЖДАНИТЕ! Хайде да си имаме уважението!Уведомете ни къде какво смятате да правите!
      • Ло
        Лорчето
        18 -52
        17:12, 16 мар 2018
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Сп
        специално до Лорчето
        32 -5
        17:34, 16 мар 2018

        Разсмиваш ме.Аз съм сигурен че вие не знаете и къде минават подземни кабели.Не ме разсмивай, измисли нещо друго.

    • 2
      Бе
      БЕНТЛИванов
      29 -5
      16:39, 16 мар 2018
      Моят план лично е да си избутам мандата.Ден да мине самун да загине!
    • 3
      00
      001
      43 -8
      16:47, 16 мар 2018
      Ало общината ** ** *******************е!!!!!!!!!!Нека аз да засадя дръвче пък вие елате и ме хванете за шнура !!!!!!А ако все пак ми напишете акт ще ви го завра отз******д!!!!!!!!!
    • 4
      Iv
      Ivan
      46 -6
      17:05, 16 мар 2018
      Не питам никой живея в Орфей 6 и
      От утре почвам да засаждам каквото си искам!!!!!!!!!!
      Защо трябва да слушам общината !!!!!
      Тя слуша ли ни нас гражданите или само като наближат избори тогава ни чува!!!!!
      Мръсни мошеници не питам никой !!!!!
      • Ло
        Лорчето
        9 -26
        17:14, 16 мар 2018
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • До
        до Лорчето
        44 -2
        17:41, 16 мар 2018

        Дай да се разберем - вие сте длъжни да се съобразявате с хората, а не обратното!Хората искат да си засаждат защото вие не се грижите за пространставата около блоковете.Улеснете ги, не ги карайте да идват да подават молби.Оставете им инициативата, помогнете им.Не се дръжте като хора, които вечно ще работят в общината.Няма да работите вечно там, не дразнете хората!Пак повтарям -ТАМ СТЕ ЗА ДА УЛЕСНЯВАТЕ ХОРАТА, а не да забранявате или да не разрешавате!

    • 5
      12
      123
      22 -2
      17:07, 16 мар 2018
      Безхаберници,Хрантути,Изчезвайте.
    • 6
      Лу
      Луди
      32 -3
      17:12, 16 мар 2018
      Да, то щото междублоковите пространства са в момента някаква райска градина, че да питаме общината и всички съседи в квартала, кой точно вид дървета са устроени за междублокови пространства е Орфей и кой вид е за Бадема и Куба.. Все едно всяка градинка в града е с някакъв коренно различен климат. Та ние живеем в кал, прах и боклуци, и някой, който е отделил от времето, силите и парите си, за да облагороди сивата ни действителност и хоп от Общината - не може така.
    • 7
      До
      До общината
      48 -1
      17:15, 16 мар 2018
      И ние питаме , защо водата която е негодна за пиене и за готвене плащаме 3 лв кубика ....
    • 8
      Лу
      Луди
      21 -1
      17:17, 16 мар 2018
      Лорчето, да не работиш в Общината че тролваш под всеки коментар!?!!
    • 9
      Па
      Пауловния
      23 0
      17:42, 16 мар 2018
      Хасковлии, сейте Пауловния навред! Това е най-бързо растящото дърво в България, за 3 години става до 5 метра, цъфти разкошно, не цапа, а и община Хасково не може да каже копче за това дърво, защото го има засадено на центъра на града, зад джамията, така че щом там може, навсякъде може, а и докато от общината се усетят, дървото ще е голямо и тогава а са тръгнали да го режат, а сте направили един протест пред медиите, че общината реже здрави дървета, че общината е против екологията и то на управляващите в България толкова им трябва, един протест и мирясват!
      ПАУЛОВНИЯ се казва дървото, фиданки се продават навсякъде!
    • 10

      Заради идеята може да се организираме и да засаждаме дръвчета всяка събота и неделя.Предлагам да не ни дразните.Това ще бъде един вид граждански отговор за всички простотии, които сътворихте в последно време и продължавате да сътворявате.Аз например съм ви вдигнал мерника заради таксите за детските градини.Мога в знак на протест да засадя няколко дръвчета.

      • Ст
        Странен
        3 -8
        20:19, 16 мар 2018
        Ето затова е ад в междублоковите пространства и се... Виж коментара
    • 11
      Ив
      Иван Райчев
      25 0
      18:02, 16 мар 2018
      А общината ще иска ли разрешение от хората, ако реши да отсече някое дърво ?
    • 12
      Ки
      Кина
      33 -5
      18:08, 16 мар 2018

      Аз къде да напиша че искам да забраня свободното движение на кучета в центъра на града и по кварталите.Хората от нашия квартал ви забраняваме на общинарите да спите.Искаме да решите проблема с кучетата.Искаме кмета да излезе да каже до кога ще продължава това с кучетата.Ние ви забраняваме да бездействате.Поискахте ли от нас разрешение дали сме съгласни да живеем в такъв град?Ние не сме се съгласили на това да ни хапят кучета навсякъде.Седнали ми отгоре и си играят на разрешавам, не разрешавам.Ха да видим ние ще ви позволим ли повече да управлявате града.

    • 13
      Ке
      Кенанския Майимун
      15 -2
      19:06, 16 мар 2018
      Да ви подадат небелена краставица хайвани загубени .
      Само от бой разбират Герберастите прости - А за предишния Кмет и ебань към боя
    • 14
      Ба
      бабаба
      10 -11
      19:28, 16 мар 2018
      Ти сега като повечето хора тука сигурно и статията не си чел до края. Ама Българина по природа не харесва правилата и не това не го прави мъж само по себе си, просто несъвместим с цивилизационният начин на живот. Поне сега ще тръгнат да садят защото чули че било забранено. Деца.
    • 15
      33
      333
      11 -1
      19:48, 16 мар 2018
      занимават ни с глупости и се правят на важни. на гърба на 34 бл. в кв. Бадема зелените са обърнати на паркин ли на авто борса ли градинката тревата от години я няма ,общинските гютверени тия с зелените ниви незнам за какво им плаща общината ,няма никакъв контрол ,за някоя дребна тъпотия се вдига панаир до небето а готова засадена градинка някакав тарикат я унищожава ,ей общинси слуги вземете се в ръце защото ще дойде телевизията и тогава по неволя някой ще изгори
    • 16
      15
      157
      7 -2
      19:49, 16 мар 2018
      Ние може да сме деца ама ти си гъ**********лизец!!!!!!!
    • 17
      Ма
      МАНГО
      9 -4
      20:12, 16 мар 2018
      За един приятел питам: Общината иска ли от себе си разрешение за мизерията, която е пред панелните кутийки? Защо общината, в частност ЕКОПРОГРЕС, след като някъде са направили нещо, след това не го поддържат? Или по документи може би го поддържат? Но само по документи. Защо не съставяте акт на хората, които поддържат градинките? Те имат ли това право? Аз не искам да ми е зеленина пред входа - аз искам да е мизерно, да има колиба на бездомник и всяка вечер да се събират пияници под прозореца, за да мога да слушам евъргрийните им.
    • 18
      Ив
      Иван
      15 -3
      20:47, 16 мар 2018
      А когато изсякохте горите на България вие питахте ли? Как не ви е срам с вашите тъпи закони?
    • 19
      Сл
      Слав
      7 -2
      21:08, 16 мар 2018
      От години всички сме свидетели на голям брой слабоумни решения Хората, които работят в Общината би следвало да се допитват до съгражданите си по въпроси, които вълнуват целият град. Липсва инициатива, която по правило е в Общината. Инициатива, която да дава реални решения. Всички ние искаме града да е красив, чист и проспериращ. Лошото е, че засега наистина не се вижда никакъв напредък. Единственото е санирането на жилищните блокове, което не е дело на общината.
    • 20
      Di
      Dimo
      7 -11
      21:55, 16 мар 2018
      Не мога да разбера масовото отрицание на всяка вла... Виж коментара
    • 21
      Ба
      бабаба
      2 -2
      01:10, 17 мар 2018
      Ами то не е нов феномен, просто май се оказа, че сме родени в една голяма многослойна измама и в корените й са неща като Българина и Цивилизацията. Сталин ни е наврял в измислени градове, баш хванати от селата. Допреди 50-та 60-та повечето хора като проценти мисля, че са се къпали в реките по селата. След това бам в градовете, за първи път.

      И ние като сме се пръкнали след това по презумция си мислим, че това в което сме се родили е в следствие на градоустройство и цивилизационно усилие. А то е наложено и спуснато отвън, българина не е извървял все още пътя до града, тъй че се бунтува. А ние мислим, че е нов феномен, следствие на деградацията след 89-та или нещо такова.
    • 22
      Ст
      Станчо
      4 -1
      07:17, 17 мар 2018
      Знаете ли какви заявления ш получите?Тия от Корс-а,само ги пратете.Толкова бой ще изядат,че само заявления ще са им в главата.
    • 23
      Ке
      Кенанския Маймун
      6 -2
      07:18, 17 мар 2018
      Рода ми живее в Хасково поне от 300 години .... Аз
      Кво да ти помогна че си комплексиран селянин от ГЕРБ - освен да ти ударя един чокър с две яйца ?
      • Ви
        Вилекула
        4 -4
        10:20, 17 мар 2018

        Ти си срам за рода ти, който живее в Хасково от 300 години, ако изобщо е вярно ...

    • 24
      Мд
      Мдам
      9 -1
      10:58, 17 мар 2018
      Обаче и хората са за ебане, че търпят такива своеволия и издевателства от тия некесари, турени там на хранилика, дет за 5 пари работа не вършат и се лутат като патета в калчище, докато си тече мандатът. А най-големите *********-ибрикчии, дето с апетит поглъщат всяка люспа от доматите на Боко, които миналия ден е ял, ще закачат и от следващия мандат. И кучето си лае, керванът си върви...
      Граждански протести в тая умряла държава и в тоя още по умрял град, които вече се смали до размерите на голямо село, никога няма да има. Но поне най-малкото досега цялата община трябваше да е обагрена от яйца и домати. По хитрите си стягат куфари те и дим да ги няма. Много хора обаче имат възрастни роднини и близки, за които трябва да се грижат и няма как да го сторят. Заминаването. Те са принудени да бъдат мачкани от общински, държавни и всякакви некесари. Хора с платени образования, задочници, но добри минетчии, добри ибрикчии...
      • Ба
        бабаба
        6 -2
        11:22, 17 мар 2018
        Така си е. Който е принуден да се грижи за стари хора според мен трябва да говори с тях и да отиде в чужбина освен ако и те не са остарели съсвем. Да плащат на някой тук да ги гледа. Не знам защо ще си хабят живота самите им родители това ли искат да им се случи.

        Тук е едно и също. Единствените революцонни протести бяха 1997, когато хората вече нямаха пари и за камъни за огрев. Това не се брои един вид. Българина е страхлив и късоглед. Прави се на мъжкар. Реални протеси за реални проблеми няма. Скача се за дръвчетата.

        Съжалявам, че не се махнах по-рано. Оптимистите останаха и този път се оказаха в грешка.
    • 25
      Ве
      Верно ли бе ...
      4 -2
      14:03, 17 мар 2018
      Който иска дървета , да хваща гората !!!
      Па всички дето реват за зелено да си изберат по един клон , и да си висят на него !
      Я джунгла не ща ! Анадън му !???
    • 26
      Ки
      килиманджаро
      4 -1
      16:33, 17 мар 2018
      Може да се направи един списък на сайта на общината с позволените за садене дръвчета и храсти,а не да се разкарват хората до общината и да се занимават с бумащина.Освен ако общинарите не си търсят работа,защото важната работа не си вършат,а се занимават с маловажни неща,за да показват,че вършат дейност.Само PR си прави общината на всяко дребно нещо което прави.Освен пижо и пендовци и яйца по центъра да слагат,както и три незаконосъобразни базара да организират -друго не могат.
    • 27
      Дя
      Дядо Щукар -зоодоброволец
      6 0
      19:21, 17 мар 2018
      Оказва се че Глупаво да садиш дървета след като циганите след време ще ги отсекат необезпокоявани и безнаказани от джендърската ни власт
    Последни новини