Създател на "Новичок": Това е изтезание, напълно нелечимо е!

Руският химик Вил Мирзаянов, помогнал за създаването на съветското нервнопаралитично вещество, с което бе отровен бившият руски двоен агент Сергей Скрипал, заяви, че само руското правителство може да е извършило атаката с такова смъртоносно и усъвършенствано токсично вещество, предаде Ройтерс.

Мирзаянов, който е на 83 години, няма никакви съмнения, че отговорен е руският президент Владимир Путин с оглед на това, че по думите му Русия държи под строг контрол своите запаси от веществото „Новичок“ и единствено държава може да го превърне в оръжие.

"Фактът, че Кремъл, подобно на всички престъпници, непрекъснато отрича, не означава нищо", каза Мирзаянов от дома си в Принстън, щата Ню Джърси, където живее в изгнание повече от 20 години.

Сергей Скрипал, бивш руски разузнавач, издал на британското разузнаване десетки руски агенти, и дъщеря му се борят за живота си, след като на 4 март бяха открити припаднали на пейка, в резултат според британските власти на отравяне с „Новичок“.

В понеделник британският премиер Тереза Мей заяви, че е "много вероятно" Путин да стои зад атаката, обвинение, което Русия отхвърля.

Вчера Мей постави на Русия ултиматум до полунощ, за да обясни как веществото се е озовало в южния английски град Солсбъри.

Руските власти окачествиха британските твърдения като "цирково шоу". Според Москва Великобритания не е представила никакви конкретни доказателства, че руската държава е замесена, отказала е да сподели с руски учени техническа информация за отравянето и има за цел да злепостави Русия преди домакинството на световното първенство по футбол.

Мирзаянов заяви, че години наред е изпробвал и подобрявал „Новичок“ - название, което било дадено на група химически оръжия, създадени тайно в края на Студената война. Това оръжие е над десет пъти по-мощно от по-известния Ви Екс (VX), друг нервнопаралитичен агент.

В резултат на програмата били произведени тонове от веществото, каза той, което Русия така и не била признала.

"Новичок“ беше създаден, изследван,изпробван и произвеждан в доста тонове единствено в Русия. Никой в света не знаеше за това", каза Мирзаянов в интервю, дадено в предградието на около 50 км югозападно от Ню Йорк.

В началото на 90-те години, когато страните по света започнали да подписват Конвенцията за забрана на химическите оръжия, Мирзаянов се разгневил, че Русия крие съществуването на „Новичок“.

Той бил уволнен и пратен в затвора, след като изложил подробна информация за новото поколение химически оръжия в статия за вестник, макар че впоследствие обвиненията срещу него били свалени под натиска на западни представители.
Преместил се в САЩ, където публикувал книга за това, което знаел за тайната програма на Русия за химическо оръжие от времето на Студената война.

В нея участвали между 30 000 и 40 000 души, включително 1000, които работели конкретно по „Новичок,“ но мнозина не знаели за истинската същност на програмата.
Веществото може да бъде получено чрез смесване на безвредни съставки. Това улеснило Русия в производството на материалите за „Новичок“ под прикритието на производство на химикали за земеделието, каза той.

Веществото поразява нервната система, блокира дишането и предизвиква невъобразима болка, заяви Мирзаянов, който бил виждал безброй опитни животни, включително мишки, плъхове и кучета, подложени на отровата.

"Това е изтезание", каза той. "Напълно нелечимо е."

Мирзаянов заяви, че Путин вероятно е използвал предизвикващото болка отровно вещество, за да изплаши други дисиденти и те да мълчат.

"Бях шокиран", каза той. "И в най-лошите си сънища не съм си представял, че това химическо оръжие, разработено с мое участие, ще бъде използвано като терористично оръжие."
 

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Su
    Su
    2 -3
    10:14, 15 мар 2018
    ""Мирзаянов от дома си в Принстън, щата Ню Джърси"" Добре батьо, в амурика ли те научиха така :)
Последни новини