Тръмп уволни държавния секретар Тилърсън

Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън. Това съобщиха официални представители от Белия дом, цитирани от вестник "Вашингтон пост".

Още в края на лятото на 2017 г. се заговори, че Тилърсън може да подаде оставка или да бъде уволнен от президента на САЩ.

Тилърсън ще бъде заменен от директора на ЦРУ Майк Помпео.

Изданието отбелязва, че администрацията организира голяма промяна в екипа за национална сигурност на фона на информацията за предстояща среща с КНДР.

Американският лидер потвърди информацията със съобщение в "Туитър".

Майк Помпео, директорът на ЦРУ, ще бъде нашият нов държавен секретар. Той ще свърши фантастична работа. Благодаря на Рекс Тилърсън за службата му. Джина Хаспъл ще е новият директор на ЦРУ - първата жена на поста. Честито на всички, написа Тръмп в социалната мрежа.

Съветник на Тилърсън заяви, цитиран от АП, че Тръмп никога не е обяснил причината на държавния секретар за решението.

По думите на съветника Тилърсън е искал да остане на поста.

Още миналия петък Тръмп е поискал Тилърсън да се оттегли. Топ дипломатът беше принуден да съкрати обиколката си в Африка и вчера се завърна във Вашингтон.

Според трима източници от Белия дом президентът чувства, че сега е моментът за промяна, докато се подготвя за разговори с лидера на КНДР Ким Чен-ун.

Малко по-късно Тръмп заяви пред журналисти в Белия дом, че Тилърсън е направил нещо по отношение на иранското ядрено споразумение, което не се одобрява от него.

Според непотвърдена информация държавният глава е наложил краен срок до май за промяна на иранската сделка.

Американският лидер заяви, че решението за уволнението е лично негово.

Сега Тилърсън ще бъде много по-щастлив, добави Тръмп и поясни, че има различно мислене с Тилърсън, но добра химия с Помпео.

Доналд Тръмп каза още, че сам е взел решение за Северна Корея.

В същото време Държавният департамент излезе със съобщение за Тилърсън, в което се казва, че държавният секретар не е разговарял с президента и не е наясно с причината, но е благодарен за получената възможност да служи на страната.

През миналата година се появи информация, че военният министър Джеймс Матис и финансовият министър Стивън Мнучин са договорили "самоубийствен пакт" с Тилърсън - ако един от тримата бъде уволнен от Тръмп, останалите двама подават оставка. 

В отделни съобщения Помпео и Хаспъл благодарят на държавния глава за повишението.

Джина Хаспъл до момента бе заместник-директор на ЦРУ. Тя е първата жена, която поема управлението на разузнавателната агенция.

Междувременно "Уолстрийт джърнъл" пише, че личният асистент на Тръмп Джон Макинти е уволнен вчера заради "неуточнен проблем със сигурността". Той е изведен от Белия дом преди да си събере нещата.

Макинти се присъедини още през първите дни на кампанията на Тръмп. Той беше постоянен асистент на Тръмп през последните три години.

Изданието отбелязва, че уволненият е намекнал пред колеги, че има проблем с миналото.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини