327 ротарианци казаха „да” на мира на Балканите в Одрин

Изображение 1 от 5

    327 ротарианци от 30 клуба от четири държави се събраха на форума Ротари за мир на Балканите, организиран от Ротари клуб-Едирне в турския град Одрин. Традицията датира от 2000 г., когато с настъпването на новото хилядолетие, представителите на най-масовата неправителствена организация в света решават да отправят послание за мир на размирния полуостров. Домакин на първата среща е турския град Одрин, където се сливат трите реки Марица,Тунджа и Арда и където се допират границите на трите държави Турция, Гърция и България. По традиция на форумите за мир присъстват трите граничещи страни.  Тази година към тях се присъединиха и представителите на Ротари движението от младата република Косово.

      Форумът непрекъснато набира популярност. Най-много клубове имаше от страната домакин. Присъстваха ротарианци от големи и малки градове,от мегаполиса Истанбул,до пограничния Газианатепе до Сирия. Тази година имаше много силно присъствие от България. Освен членове на Ротора клуб-Кърджали, който е един от първите подкрепили инициативата през 2000 г., гостуваха ротарианци от Хасково, Пазарджик, Бургас, Айтос, Свиленград.

     Балканската среща за мир бе уважена от дистрикт –гуверньорът на дистрикт 2420-Р Турция Каан Кобакоулу, асистент дисткикт гуверньорът Гюзин Джирафоглу, зам.-кметът на община Одрин Селчук Чакър.

      Форумът бе открит от президента на Ротари клуб-Едирне Исмаил Билги. Той благодари на солидарните с каузата на мира ротарианци, дошли от Балканите да почетат инициативата. Посочи,че проявата съвпада с четиридесет и първата годишнина от чартирането на Ротари клуб-Едирне. Той представи и присъстващите консули на Р България и Р Гърция в Одрин. Организираме този форум за мир, там където се сливат Марица,Тунджа и Арда, защото водата ни държи живи. Трите сливащи се реки символизират приятелството между трите държави, които си граничат, подчерта президент Билги. Той посочи, че отдавна ротарианците са прехвърлили мостове през границите. Това е така,защото основната цел на Ротари е да служи на обществото. Исмаил Билги подчерта,че форумите на ротарианците съдействат за сближаването на балканските народи и развитието на туризма.

      В приветствието си дистрикт –гуверньорът на дистрикт -2420 Каан Кобакоулу припомни заветът на бащата на Турската република Мустафа Кемал Ататюрк-„Мир в страната –мир в света” и подчерта, че ротарианците в  родината му се ръководят неизменно от тези думи. Ние сме за дослука,за приятелството, каза Каан Кобакоулу.

    Исмаил Билги даде думата за приветствия на всички президенти на присъстващите клубове.От името на Ротари клуб-Кърджали президентът Бахар Палова подчерта,че ротарианците от столицата на Източните Родопи неотклонно са подкрепяли Балканските срещи за мир. Президентите имаха възможност да си разменят флагове на клубовете и да договорят по-тесни връзки.

      От името на Ротари клуб-Кърджали слово произнесе и пастпрезидентът Себахатин Гьокче. Той подчерта,че съмишленици са се събрали да градят мостове над трите реки. В Кърджали мостовете се градят между християни и мюсюлмани.Плод е книгата на журналиста Георги Кулов „Мостът”.Той подари екземпляр от изданието на Исмаил Билги. Авторът Георги Кулов имаше възможност да подчертае, че книгата е на бял свят заради приятелството със Себахатин Гьокче, който е спонсор.Той подари екземпляр на Каан Кобакоулу.

      Домакините зарадваха своите гости с богата културна програма. Имаше фолклорни танци от Турция,  от България, от Гърция. За радост на гостите от нашата страна два пъти прозвуча „Бяла роза” на Славка Калчева.

      Ротари клуб-Едирне организира за гостите от България посещение на културни забележителности. Гид бе дъщерята на българския свещеник от Одрин Александър Чакрък-Христина.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини