Депутатите в спор за шефа на Антикорупционната агенция

Антикорупционната агенция - Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е призвана да се пребори с това явление. Кандидатите са двама - Пламен Георгиев, кандидат на управляващите и Николай Николов - на БСП.

Сега имате шанс да докажете, че можете да се борите с най-големия бич за българското общество - корупцията. Това заяви депутатът социалист Красимир Янков при обсъждането на това кой да оглави антиконституционния орган. Това е шанс за българската демокрация, посочи той.

По думите на Янков сега властта може да опровергае опасението, че за нея важи максимата: "една пара - един глас". Депутатите от .евицата "захапаха" Пламен Георгиев за работата му по аферата Мишо Бирата и се усъмниха в неговата безпристрастност. Затова и червените искат антикорупционният орган да се оглави от партийно безпристрастен човек.

Данаил Кирилов от ГЕРБ пък е възмутен от грозния дебат. Истината излиза винаги наяве, увери той. Да не се развяват политически връзки на кандидатите, настоя Кирилов.

И Цветан Цветанов се включи в спора. Имахме уважението да не влизаме в сблъсък и да не използваме това, че Мая Манолова е издигната за омбудсман за държавата, посочи той. Започвам да си мисля дали това не беше политическият ви ход тя да не бъде кандидат за председател на БСП или кандидатът ви за президентската кампания, напядня той левицата.

Днес дебатът падна по-ниско, отколкото очаквах, смята Цветанов и защити репутацията на Пламен Георгиев като прокурор, по чиито дела има осъдени политици.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък обясни на Георгиев, че днес той ще бъде избран, но го предупреди, че тръгва в новия пост с фал старт. Той започва без доверие, сподели тя. Според нея Пламен Георгиев е зависим човек. Според левицата няма как да има ефективна борба с корупцията, въпреки че корупцията влачи България.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини