Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху Закона за КТБ

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху Закона за КТБ. Очаква се в 7-дневен срок държавният глава да обнародва промените.

Стойността на заличените обезпечения в полза на КТБ е 233,174 млн. лева. 205 са заведените съдебни дела за прихващания след фалита на КТБ, а материалният интерес е за над 1,174 млрд. лева.

Това стана ясно от брифинга на депутатите от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид в кулоарите на парламента, цитирани от БНР. Двамата, заедно с колегата си Делян Пеевски са вносители на Закона за промени в банковата несъстоятелност.

Те са съгласни и с част от мотивите на президента, с които той наложи вето на закона, но то бе отхвърлено от правната комисия на Народното събрание.

По думите на Йордан Цонев промените имат ретроактивно действие (обратно действие - б.р.) и ще улеснят синдиците на КТБ.

"Ретроактивното действие спрямо заличаването на обезпеченията по цесиите, защото сега съдът като каже, че не признава една цесия за валидна, няма никаква финансова стойност, синдиците няма към какво да насочат своя иск.
Сега, като влезе законът в сила, тези ипотеки ще се върнат. През колкото и ръце да е минал този актив, той ще е минал с тази тежест. Ако съдът не признае това прихващане и тази цесия, синдиците ще се насочат към това обезпечение", каза Цонев.

Преди седмица на заседание на Правната комисия в парламента също бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху Закона на ДПС за фалиралата КТБ. Ние не споделяме мотивите на държавния глава, заяви тогава вносителят на проектозакона Хамид Хамид.

По думите му в нашето законодателство е уреден въпроса кога един закон действа със задна дата. Това изключение се прилага по изключение и според депутата от ДПС такъв е и случаят с КТБ.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини