Прокуратурата проверява дали на плажа на "Слънчев бряг" има частни имоти

Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира по медийни публикации, които цитират министъра на туризма Николина Ангелкова, че на плажа на "Слънчев бряг" има имоти - частна собственост. Информацията е от ВАП.

Мотивите да започне проверка на тези данни са, че крайбрежната плажна ивица, като обособена територия, съставена от отделни морски плажове, представляваща част от морския бряг към прилежащата му акватория, е изключителна държавна собственост. Това е по силата на чл.18, ал.1 от Конституцията и чл.6, ал.1, ал.2 и ал.3 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие /ЗУЧК/.

Според Закона за държавната собственост /ЗДС/ се касае за публична собственост, като според чл.69, ал.1 от същия закон актовете за държавна собственост, се съставят в два екземпляра от звено "Държавна собственост" на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. Територията на морския плаж е публична държавна собственост.

Крайбрежната плажна ивица попада в охранителна зона "А", в която режимът на особена териториално-устройствена защита е стриктен - чл.9 и чл.10 от Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК).

От ВАП са преценили, че трябва да организират защитата на публичната държавна собственост. Те са потърсили и съдействието на регионалния министър, тъй като ведомството му е отговорно за територията на плажовете.

Срокът на проверката на ВАП, в която трябва да се даде информация за взетите решения и предприетите действия е до 16 април 2018 г.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини