На джипитата им олеква с въвеждането на е-управление

Намаляването на административната тежест при общопрактикуващите лекари ще стане факт с въвеждането на електронното управление в здравеопазването, това обещават от Здравното министерство.

Ведомството работи за стартиране на информационната здравна система в хода на настоящата година. След въвеждането ѝ ще се облекчи бюрокрацията по отношение издаването на рецепти и направления, поддържането на регистри и отчитането, обясни зам.-министър Жени Начева на среща с представители на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари и членове на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

„Единодушни сме, че трябва да се намали административната тежест чрез свързване на публичните регистри и вътрешен обмен на данни. До края на годината усилията ни в тази посока ще дадат осезаеми за вас резултати“, коментира зам.-здравният министър Бойко Пенков.

Относно отчитането на личните лекари към РЗИ, РЗОК и други институции, зам.-министър Начева пое ангажимент да се направи анализ на възможностите за облекчаване на процедурите. По отношение искането да отпадне отчетността чрез касови бележки, на общопрактикуващите лекари беше обяснено, че няма как тепърва на 1 март да се отправят предложения, които имат финансово изражение. Също, заради чисто фискални аспекти, които предполагат актуализация на държавния бюджет, на този етап не може да бъде дискутирано и предложението за промяна в размера на потребителската такса.

В Министерството на здравеопазването е създадена работна група, която да анализира възможностите за отпадане на изискването джипито да бъде на разположение 24 часа, стана ясно още при срещата. Обмисля се вариантът за структуриране на мрежа от изпълнители на неотложна медицинска помощ, на географски принцип, която да обезпечи 24-часовия достъп до първична медицинска помощ, посочи д-р Бойко Пенков.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини