DW: Германската икономика печели на гърба на останалите в ЕС?

Ако не беше огромният германски износ, другите държави от ЕС, особено по-слабите от Юга, щяха да имат по-добри шансове за развитие, твърдят критици. Вярно ли е това? Развива ли се Германия на гърба на своите партньори?

Не е само американският президент Доналд Тръмп. И други критикуват Германия заради силния ѝ експортен сектор и търговските ѝ излишъци. Вътре в ЕС също се усеща недоволство. Критиците твърдят, че германският успех бил за сметка на нейните партньори в ЕС. Не на последно място този успех се дължал на това, че германските фирми поддържали ниско нивото на заплатите. Над всички обаче се откроява президентът Тръмп, който направо обвини Германия в експлоатация на други страни, в това число и на САЩ. Критиците на Германия твърдят още, че по този начин тя допринасяла за лошото икономическо развитие на страни като Гърция или Италия.  

Скачени съдове – да, но ефектът не е отрицателен

Теорията за скачените икономически съдове – в която се твърди, че експортният успех на една страна автоматично вреди на нейните търговски партньори, бе опровергана от актуално изследване, цитирано от вестник "Ди Велт". Швейцарският Институт за икономически изследвания Prognos твърди, че поради силно изразеното разпределение на труда в рамките на ЕС другите страни от общността също извличат сериозни ползи от икономическата мощ на Германия. Изследването показва, че голямото търсене на германски стоки създава общо пет милиона работни места в ЕС. Само германската индустрия създава заетост на 3,4 млн. души в ЕС. Дори ако Германия влоши своята конкурентоспособност, например като повиши заплатите, това няма непременно да създаде предимства за останалите страни от общността, а точно обратното – би имало по-скоро отрицателни последици за тях, сочат заключенията на Prognos.

Вестник "Ди Велт" припомня, че до ноември 2017 г. Германия е изнесла в страните от ЕС продукция за 750 милиарда евро,а е внесла от тях стоки за 590 милиарда евро. Германия е най-важният търговски партньор на много европейски държави, особено в Централна и Източна Европа. За тях германската икономика е мощен източник на растеж, се казва в изследването. В Полша, например, близо 900.000 работни места зависят пряко от износа за Германия. Обикновено това са поддоставчици на германски фирми, които произвеждат за износ.

През следващите години Prognos очаква германската икономика да нараства с по около 1,6 процента годишно. Ако обаче тя стагнира, това със сигурност ще се отрази негативно и на повечето нейни партньори в ЕС, твърдят швейцарските анализатори. Най-силно това ще усетят Словакия, Чехия, Унгария и Полша, се казва още в изследването. "Едно влошаване на конкурентоспособността на германската икономика би отслабило и нейните партньори в ЕС и ще струва много работни места", казва по този повод и Бертрам Босард, ръководител на Съюза на баварската икономика VBW, по чиято поръчка е проведено изследването на швейцарския институт.

Евентуално отслабване на германската икономика, която е най-силната в ЕС, би довело до ново намаляване на лихвените проценти. Подобно нещо би се отразило до известна степен благоприятно на страни като Гърция и Италия. Други страни обаче, като например Франция и Испания няма да извлекат ползи от подобно развитие, става ясно от изследването. Според експерти на Съюза на баварската икономика, би било вредно да се увеличава ролята на държавата в икономиката – например чрез въвеждане на нови данъци и нови опити за икономическо преразпределение. Според тях, е необходимо да се засили конкурентоспособността на всички държави от ЕС.

АГ, ДВ, Доротея Зимс

Източник: дойче веле

Коментари в сайта

Последни новини