Нов биографичен филм за създателката на "Пипи Дългото чорапче"

Дълго пазена тайна на Астрид Линдгрен излиза на екрана в новия биографичен филм за създателката "Пипи Дългото чорапче".

Филмът на датската режисьорка Перниле Фишер Кристенсен бе представен на "Берлинаре".  Той разказва малко познатата предистория на създаването на най-търпеливото и същевременно диво момиче в света, със стърчащи рижави плитки, лунички в изобилие и свръхчовешка сила. И силното послание - бъди силен, ти си силен, ти трябва да мислиш сам за себе си. Филмът е за времето, когато се формира характерът на момичето, впоследствие станало най-любимата детска писателка.

Като тинейджърка в консервативна Швеция през 20-те години на миналия век Астрид Линдгрен има връзка с шефа си, главен редактор на местен вестник. Рейнхолд Бломберг споделя модерните идеи, признава и лансира таланта на младата жена. Впоследствие тя забременява от него на 18 години. Той вече има седем деца и е процес на развод с втората си съпруга. Но в Швеция по това време жена не може да роди, без да регистрира бащата на детето в свидетелството за раждане. Младата Астрид Линдгрен заминава сама да роди в Дания, което изисква много смелост и неконвенционалност по това време. Биографичният филм е именно за тежките избори, които Линдгрен трябва да направи, както и житейските уроци, които тя извлича от ситуацията.

"Това, което се случва в тази история, превръща Астрид в наистина, наистина силен човек. Едно от нещата, които тя вероятно научава е, че трябва да мислиш сам за себе си", отбелязва самата Фишер Кристенсен за АФП.

"(Философът Емануел) Кант също смята така, но Астрид Линдгрен казва тези неща по един много, много прост начин, който директно влиза в детското съзнание“, допълва той.

Според 48-годишната Фишер Кристенсен шведката е "един от най-иновативните и влиятелни писатели на нашето време", а героите й са пример за подражание за поколения хора.

"Аз лично не бих била същият човек, ако нямах Пипи", казва режисьорката.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини