БСП заплашила Марешки с искане на оставка, ако не подкрепи Жаблянов, обяви Караянчева

Цвета Караянчева е категорична, че президентът Румен Радев трябва да обере говоренето си. "Малко махленски говори", отсече председателят на НС по време на свое интервю в ефира на bTV. По думите й парламентарната републиката не е атрофирала в никакъв случай. "Думата шербет някак ме обиди", изтъкна Караянчева.
Не става дума за раздаване на шербет, а за доверието на ЕС към България.Посещенията били в нашата страна защото вярват на държавата ни. "Вярват на България, вярват на Борисов, вярват на парламента, дори вярват на президента", изтъкна Караянчева и добави, че затова от Европа идват тук.
Прав е президентът за всеки законопроект, за които реши да налага вето. "Не очаквах толкова често", сподели председателят на НС. Тя е категорични, че това е негово свещено право.
Нека президентът да си пусне телевизора и да слуша дебатите в НС, а не само съветниците си, призова Караянчева. "Г-н президент нека да се чуваме по телефона, моят телефон е отворен 24 часа, не да си говорим по медиите", иска шефът на парламента. И комуникация с официални писма да има, добави тя. Караянчева обясни, че с Радев е разговаряла веднъж, когато и е честитил новата позиция. С премиера в рамките на тези три месеца може би сме се чули два пъти, допълни тя.
С никой не се е консултирала, когато официално е реагирала на изявлението на Радев за атрофиралата република.
Тя е категорична, че не иска война между институциите. Конфликтът между премиер и президент тя коментира с: "Те са големи мъже, ще се разберат".
"Аз представлявам институцията НС, няма да бъда адвокат нито на президента, нито на премиера", категорична е Караянчева. Ако има нещо, което президента знае, нека да съобщи на институциите, но да не влиза в ролята на опозиционен лидер, така правят БСП, допълни председателят на парламента. Опозицията намирала нещо, пускала го в медиите без доказателства и факти и създавала скандал.
Относно оставката на Валери Жаблянов, Кааянчева коментира, че те са ръководство на Народното събрание, и трябва да бъдат постни, когато говорят. "Моят емоционален подход съм го обрала", допълни тя. Народния представител може да говори всичко, но когато си председател или зам.- председател не може, настоя Караянчева.
Аз се опитвам да говоря коратно, да бъда арбитър. Тя сподели, че и се е искала да го прекъсне, но е нямало как. Мога да го прекъсна, когато се използват обидни думи към народните представители или към парламента.
Притеснителното за Караянчева е, че партията на БСП се връща към един минал период. Сякаш курса се обръща, не евроатлантически както при Станишев. Караянчева се тревожи дали БСП няма да поискат диктатура на пролетарята.
Припомняме, миналата седмица в Народното събрание от името на ПГ на ГЕРБ Тома Биков два пъти иска оставката на Валери Жалянов и постави ултиматум. От ГЕРБ скочиха на социалиста заради определението за Народния съд в позицията на БСП за провеждането на Луковмарш.
Относно изказването на Йордан Цонев, че депутатите имат функционален имунитет, Караянчева обясни, че той наистина е функционален и е само за това, което се говори в НС. Защото, ако някой е обиден постоянно ще се съдим, изтъкна председателят на НС. Тя призна, че понякога наистина се изричат обидни думи.
Всичко това определено бие по рейтинга на парламента, категорична е Караянчева. НС има едно мнозинство, това мнозинство формира и правителството. Нормално е, когато има законопроект които не харесва на президента, негово изконно право е да го върне в парламента, заяви Цвета Караянчева. Но ние изпълняваме политиката на мнозинството, не мога да разбера защо президента се дразни на такова нещо, недоумява тя.
Наистина рейтингът на парламента е много нисък, призна си Караянчева. Тя казва, че някой от изказванията на институциите спомагат за това рейтингът да пада. Не обвинявала пряко президента. БСП нарушават правилата, обясни Караянчева. Мястото на Валери Жаблянов е на БСП и няма да бъде дадено на друг.
Марешки и споделил, че бил заплашен вчера в парламента. Казали му "ако вие гласувате за оставката на г-н Жаблянов, ние ще поискаме вашата" - не се прави така, разочарована е Караянчева.
news.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини