БСП зацикли с референдума за Истанбулската конвенция

Левицата се спъна в референдума, който инициира за Истанбулската конвенция. За втори път точката се отлага за разглеждане във водещата комисия в НС по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите.

Миналата седмица разглеждането падна заради тежкия дневен ред, тъй като бяха обсъдени проблемите на хората с увреждания.

Обсъждането на референдума остана за днес. Заседанието обаче пак се отлага за 1 март. Червените вече имаха спънки с въпроса, който бе редактиран от "Подкрепяте ли НС на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?" на "Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?".

По-рано днес председателят на ресорната комисия Антон Кутев обясни пред БНР отлагането на днешното заседание. "И референдумът, и противопоставянето на Истанбулската конвенция в голяма степен е проблематично. То може да се окаже доста вредно за обществото и трябва да сме много внимателни с тези теми", обясни той. Кутев аргументира отлагането с това, че част от членовете ще отсъстват поради участие в други извънредни комисии. Той посочи, че не се чака решението на Конституционния съд за това дали конвенцията съответства на Конституцията.

Иначе социалистът е на мнение, че конвенцията разделя обществото.

"За мен е проблематичен въпросът, защото от една страна референдум е нещо хубаво. От друга страна се опасявам, че един референдум на тази тема много лесно може да премине в чисто хомофобски референдум и честно казано управляващите се опитват да направят точно това с въпросите, които се опитаха да добавят. Това за мен е проблем. Този референдум е много проблематичен. Какво трябва да се направи - не знам", допълни Антон Кутев.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ев
    ЕВРОАТЛАНТИК
    0 -1
    12:05, 22 фев 2018
    Що бе какво лошо има в тази конвенция ще я подпишем и ставаме ДЖЕНДЪРИ ---- един ще оправя баба си друг него ще оправя трети майка си ---- голям КЕФ ще е
Последни новини