Ден на чавгата празнуваха в димитровградското село Бряст

    "Крадене на булка" бе обичая, който представиха за пръв път на Сирни Заговезни в димитровградското село Бряст.  Той е характерен за празника, поставящ началото на Великденските пости. Днес в Бряст се проведе Ден на чавгата, организиран от кметството, читалището и пенсионерския клуб в селото, както и от Община Димитровград.

    Празникът започна с  кулинарна изложба от тестени изделия и изложение на характерните дървени стрели - чавги в читалището. В храм "Св.Иван Рилски" бе отслужена тържествена литургия. Шествие с факли и музика тръгна от центъра на Бряст и стигна до двора на храма, където се проведе тържествена част.

    Празника уважиха депутатът Виолета Желева, кметът Иво Димов, съветници от местния парламент, жители и гости на селото. Заедно с кмета Латка Латева те отправиха поздрави към присъстващите на днешния Сирни Заговезни. Последва богата музикална програма, в която се включиха самодейците от местното читалище и гостуващи формации от Димитровград и общината. На финала към небето полетяха чавги за здраве и благоденствие на дома и стопанството. Имаше и празнична заря.

    Още снимки -вижте на Фейсбук страницата ни!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини