Страшилища гониха зимата и злите сили в училище „Св. Климент“

    Страховити кукери гониха злите сили и зимата в двора на хасковското училище „Св. Климент Охридски“. По традиция вече повече от 7-8 години на Сирни Заговезни училището организира празник, който събира деца и родители в двора.

    Много от децата бяха маскирани с кукерски костюми, плод на въображението и изобретателността им, тяхната и преди всичко на родителите. Те участваха и в съревнование в за най-добър кукерски костюм.

    На първо място бе класирана Василена Андреева, на второ – Дария Хаджиева, а на трето – Борис Рачев. Всички деца, маскирани с кукерски костюми, получиха грамоти за участие.

    В двора бе запален и огън, който децата прескачаха след дефилето на кукерските костюми. Децата пяха и танцуваха, рецитираха стихове за прошката, която по традиция се иска и се дава в този ден. Участваха и в обичая „хамкане“, при който се опитват да уловят с уста лакомството, закачено на връв, което се люлее над главите им.

    Днес българската православна църква отбелязва църковния празник Неделя Сиропустна. Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни, а след него - от утре, започва Великият пост.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ма
      мастикаджия
      3 -12
      16:26, 18 фев 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    Последни новини