Изграждат противопожарна кула край Крепост за 581 483 евро

Първа копка за изграждане на Автоматична наблюдателна кула за откриване на горски пожари ще бъде направена на 20 февруари край димитровградското село Крепост. Съоръжението е първо по рода си в Хасковска област и се реализира по проект "Превенция и минимализиране на рисковете за околната среда и визия за иновативни способи".  Разработката е по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция, уточняват от пресслужбата на Община Димитровград.

Средствата за изграждане са в размер на 581 483 евро и са 100% безвъзмездна финансова помощ. Срокът е 15 месеца. Община Димитровград е водещ партньор по проекта, той ще се реализира заедно с турската община Узункупрю.

Целта му е превенция от природни и причинени от човека бедствия в трансграничния регион между България и Турция. Предвидено изграждането на съвместна мрежа за споделяне на информация и добри практики, сътрудничеството  при местни и регионални политики за предотвратяване на рискове, както и  инсталирането на системи за ранно предупреждение от природни бедствия.

На територията на община Димитровград ще бъде изградена напълно автоматизирана система за ранно известяване при възникване на горски пожари. В рамките на същия проект в Община Узункупрю ще бъде създадена информационна система за предотвратяване на наводнения, която ще работи със специализиран софтуер и ще предава данни в реално време.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Кж
    кж
    2 -2
    09:47, 18 фев 2018
    Голямо усвояване чака някого! Да не казвам че за тези пари ..................бол неща могат да се построят!
Последни новини