ГЕРБ започва подписка за отстраняването на Валери Жаблянов като зам.-шеф на парламента

Парламентарната група на ГЕРБ започва да събира подписи за отстраняване на Валери Жаблянов от "БСП за България" от зампредседателския пост на Народното събрание. В четвъртък от партията на Бойко Борисов поискаха оставката на Жаблянов заради мнението му, че "Народният съд е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие", но той обяви, че не вижда причина да я подава. БСП застана зад него с мотива, че още през 1991 г. се е извинила на репресираните.

За искането са необходими 80 подписа, а ГЕРБ има 95 депутати. БСП смята, че няма основания в правилника на Народното събрание, с които да бъде мотивирана подписката, но ГЕРБ твърди, че ще формулира юридическите си основания.

"Очевидно вашите партийни органи са атрофирали и не са в състояние да вземат ясно политическо решение. Нека ви помогнем да формирате адекватна позиция по отношение на национални консенсуси, свързани с политическото насилие, и политическия консенсус по теми, които за нас не бива да бъдат преразглеждани", обърна се към БСП днес от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Според него Жаблянов имал право на лично мнение, но само като депутат, а не от зампредседателската позиция.

"Явно не сме в състояние да разберем какво се говори във вашето биполярно състояние. Чуваме едно, виждаме друго, а после разбираме, че мислите трето", каза още Биков.

В отговор зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Жельо Бойчев каза, че социалистите няма да позволят на ГЕРБ да прави интерпретация на фактите от историята и да замита проблемите на гражданите. Според него тема, която трябва да отнема енергията на парламента, е "медицинското обслужване на българските граждани. Той цитира писмо от 13 февруари от управителя на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев до парламента, в което се казва, че към началото на годината задълженията на касата към чужди фондове са над 271 млн. лева. В него се искало актуализация на бюджета на касата със 140 млн. лв.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    СТ
    С това
    2 0
    20:11, 16 фев 2018
    С това си действие ГЕРБ показва, че защитава фашистите-убийци, които клаха народа. Много неуки хора има в този парламент! Не познават историята, а искат да са политици!

Още новини

Последни новини