Доставките на азербейджански газ в Турция започват през лятото

Азербайджан ще започне да доставя газ за Турция през лятото на 2018 година, обяви на пресконференция в Баку еврокомисарят за енергийния съюз Марош Шефчович, цитиран от ТАСС. 

Проектът "Южен газов коридор" (ЮГК) за доставката на азербайджански газ в Европа, предвижда доставката на газ в България чрез интерконекторната връзка Гърция-България.

През 2020 година газ ще започне да се доставя в Южна Европа, посочи Шефчович. Интерес към получаването на газ през ЮГК проявява и Румъния, съобщи той. 

Страните от ЕС трябва да имат достъп до най-малко три различни източника на природен газ, така може да се постигне високо качество на енергийната сигурност, каза още Шефчович в Баку вчера.

"В момента ЕС внася над половината от потребяваната енергия, по-точно 66 на сто от газа и 89 процента от петрола", уточни Шефчович. Европа сега получава голяма част от енергийните си ресурси от Русия, Норвегия и Алжир. Целта на Брюксел е до 2020 година е да докара газ от Каспийския басейн до Европа. ЕС е готов да обсъди възможността за пренос на ирански газ по "Южния газов коридор".

ЮГК е на стойност над 40 милиарда долара и ще се простира на 3500 километра от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция и Албания. Негови сегменти са Южнокавказкият, Трансанадолският и Трансадриатическият тръбопровод. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини