New Horizons с рекорд за най-отдалечена от Земята снимка

Космическият апарат New Horizons на НАСА постави нов рекорд за най-отдалечена от Земята снимка. Досега той се държеше от Voyager 1 с кадър, направен преди 27 години.

New Horizons обаче на два пъти е подобрил рекорда през декември миналата година, съобщава НАСА. Космическият апарат е направил снимка за настройка на уредите си на 5-ти декември. Тогава той се е намирал на 6,12 млрд. км от Земята ( 40.9 AE) , с което този кадър става най-далечната снимка правена някога от космически апарат.

Рекордът обаче остава само два часа. След това New Horizons прави и двете снимки по-горе на обектите 2012 HZ84 и 2012 HE85 от Пояса на Кайпър. За тези два часа New Horizons е пропътувал доста голяма дистанция, тъй като всеки ден апаратът изминава по около 1,1 млн. км.

Досегашният рекорд на Voyager 1 беше отдалечена снимка на Земята от 6,06 млрд. км. И макар снимките на New Horizons да не са насочени към Земята, те имат важна стойност за учените. Те са най-близките снимки правени някога на обекти в Пояса на Кайпер. Те не са в реалните цветове, за да може да се изобразят по-добре всички детайли.

Междувременно New Horizons продължава мисията си. На 9-ти декември миналата година учените са извършили и най-отдалечената досега маневра за корекция на курса. Тя насочва апарата към обекта 2014 MU69, с който трябва да се "срещне" на 1-ви януари 2019 г., който се смята за планета-джудже. Това ще бъде и най-отдалечената близка среща с планетарен обект в историята, която ще се случи на над 1,6 млрд. км разстояние от Плутон.

Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини