Нова техника за болниците в Комотини и Кърджали, за лекарите майсторски клас

Изображение 1 от 2

    Нова техника ще бъде осигурена за болниците в Комотини и Кърджали, а за лекарите ще има майсторски клас. Двете здравни заведения осъществяват втори съвместен проект с европейско финансиране с цел да подобрят здравната инфраструктура от двете страни на границата, както и да обслужват спешните случаи, породени от увеличения трафик на пътници. Проектът е под наслов „Насърчаване на успешните основи на здравеопазването: Подобравяне на сътрудничеството между болниците в прилагането на спешната медицинска помощ“. Основната част от финансирането постъпва по Програма INTERREG V_A между двете страни. Общата му стойност е 1 359 467,3 евро, от които многопрофилната болница в Кърджали „Д-р Атанас Дафовски“ ще получи 560 110,04 евро.

    Преди месец проектът бе представен в Комотини, тъй като гръцкото здравно заведение е водещ бенифициент. Днес пред здравна аудитория от Кърджали отново бяха представени неговите параметри.

    За целта от Комотини в Кърджали бяха пристигнали д-р Георгиос Филипидис,директор на гръцката болница и д-р Папаанастасиу, началник на отделението за спешни ситуации. Сред българските гости бяха зам.-областния управител Севда Камбурова, координаторът на КНСБ за регона Иванка Караколева, председателят на Регионалната колегия на БЛС д-р Магдалена Маринова ,членът на борда на директорите на МБАЛ д-р Спас Пасев,много лекари,медицински сестри.

    Директорът на болницата в Кърджали д-р Тодор Черкезов подчерта, че това е втори проект и неговата цел е да надгражда постигнатото. При първия водещ бенифициент е било нашето здравно заведение. Оборудвани са били операционни, обучен е бил персонал, изработен е бил съвместен екшън план.

    Целта на новия проект е болниците да имат по-високо технологично ниво и адекватна квалификация на персонала.

    Д-р Филипидис припомни,че при първия проект целта е да се обслужат потърпевшите от автомобилни катастрофи от двете страни на границата. Сега летвата е вдигната много. Гръцката болница ще получи модерно оборудване за операционни, ще бъдат обучени лекари, предвижда се интернет кампания. Работи се под мотото „Как да спасим живот“. Ще бъдат обучени 150 души,живущи от двете страни на Маказа за оказване на помощ и реакция при случаи на катастрофи.

    Началото на новия проект е поставено през септември 2017 г.

    Медицинското оборудване , което ще получим ще подобри оперативните ни възможности за години на пред. То ще даде висока устойчивост на проекта, обобщи д-р Тодор Черкезов.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини