Жена отвори Ротари за приятели в годината на „Озари Ротари“

Жена отвори Ротари клуба в Кърджали за приятели в годината,  протичаща под мотото „Озари Ротари“. Още с встъпването си като президент на клуба през 2014 г.   Наталия Пачилова обяви, че ще работи за здравите дружески връзки между членовете му, които ще спомогнат за привличане и на много приятели, симпатизиращи на Ротари. Тя смята, че приятели трябва да се търсят във всички слоеве на обществото, но преди всичко сред ощетените от съдбата. Затова напътства и младите ротарианци да помагат и наставляват децата  без грижа в защитени жилища в Кърджали. Важно е не само хуманитарната помощ, важно е отношението, проявата на човечност и внимание, подчертава Наталия Пачилова

Президентският мандат на Наталия Пачилова съвпада със сто и десет годишнината от началото на Ротари движението. Дейността на клубовете е подчинена на мотото „Озари Ротари“, разбирано като популяризиране на дейността им, на същността на организация. Затова и Наталия Пачилова бе подготвила програма за представянето на благотворителните инициативи и членовете на клуба пред обществеността на областта чрез медиите.

Ние не сме тайна организация, ние сме хуманитарна организация, призвана да помага при ясна публичност и отчетност, споделя Наталия Пачилова. Тя е категорична, че ако човек не е научен да дава, а не да получава, няма място в Ротари.

Приоритетите на Ротари интернешенъл са много. Членовете на организацията работят в осъществяването на проекти в сферата на майчиното и детско здравеопазване, началното образование, водоснабдяване и канализация на периферни райони, предотвратяване на международни конфликти, подпомагане на бедстващи региони  и борба с детския паралич, подчертава пастпрезидентът Наталия Пачилова след приключването на мандата през 2015 г. Тя смята, че е продължила мисията на своята предшественичка Роза Ташева и идващите след нея президенти  работят в тази насока.

По време на моя мандат като президент, концентрираме усилията си да подпомогнем  училището за бъдещи майки ДАР в многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски“. Защитихме проект пред дистрикта. Ротари клуб-Кърджали  участва с 30 на сто от средствата, които са събрани от дарения на членовете и благотворителни акции, споделя Наталия Пачилова. Тя почертава, че проектът е част от нейния приоритет като президент през мандата ѝ е да работи в сферата на майчиното и детско здравеопазване.

Наталия Пачилова е родена в семейството на офицер в село Кирково. Баща и е командир на заставата на Маказа. Отрано остава сирак. Учи в ОУ „Митко Палаузов“ в златните години, когато директор е Златка Петрова. Завършва специалност „Строителство и архитектурно проектиране“ в Строителния техникум в Кърджали. През 1972 г. е приета да следва право в Софийският университет „Св. Климент Охридски“. Дипломира се на първата сесия. През 1977 г. започва работа като стажант – съдия в Окръжния съд в Кърджали. След това се отдава на адвокатската професия. Отново се връща към съда. Гледа наказателни дела. Сега отново е адвокат. Работи в сферата на гражданското право.

Наталия Пачилова е в Ротари от 2009 г. Неин спонсор т. е. ротарианецът, който я препоръчва е Роза Ташева.  В Ротари не се подава молба за членство. Приемат те само ако  те поканят и има пълно единодушие.  В клуба има двама юристи, единият от които е Пачилова. Според Конситуцията на Ротари интернешенъл и Устава на клуба в Кърджали, регистриран в Окръжния съд  има квоти за отделните професии, като се подбират най –добрите професионалисти в обществото.

Преди пет години Наталия Пачилова е номинирана за президент. Всички членове на клуба, застават зад кандидатурата ѝ.

От началото на едногодишния си мандат, Наталия Пачилова е инициатор на на различни благотворителни изяви: дарение за танцовия състав в Дома на културата, за пътуването му до Корея; дивани, учебници, учебни пособия, консумативи, дрехи и обувки  за Дома от семеен тип в кв. Гледка, пет компютъра за деца с увреждания. Тя е двигателят на благотворително коледно тържество, събрало средства за училището за бъдещи майки ДАР. Организира и събиране на средства от членовете на клуба в Кърджали за детското отделение на многопрофилната болница „Д-р Сергей Ростовцев“ в Момчилград. По време на мандата на Наталия Пачилова  Ротари клуб-Кърджали стартира проект за подпомагане на надарени деца музиканти. Клубът е поел годишната издръжка на две деца от музикалната школа към Дом на културата в Кърджали. Проектът е траен, тъй като Ротари клуб-Кърджали заплаща таксите за обучение на двете деца до приключване на тяхното обучение, като млади музиканти. Желанието на клуба е в следващите години да се поеме издръжката и на други надарени малки музиканти.  

Харесва ми да общувам с хора, да им помагам. Ценностната система у всеки човек е различна, затова е сложно да се работи. Опитвам се да съдействам за споразумение с другата страна. Мисля, че уча хората да бъдат толерантни и добри, да приемат другите без да се опитват да ги променят, споделя Наталия Пачилова. В този дух е напътствала и младите раторианци, които привлича за съмишленици.

В дух на толерантност и професионализъм е възпитала и двете си дъщери.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Гр
    ГРАЖДАНИН НА КЪРДЖАЛИ
    4 -3
    09:25, 12 фев 2018
    Няма ли друг начин да си направи реклама тази префърцунена госпожа. Познаваме я доста добре и то в различни светлини и нюанси,а не само в тази с която се саморекламира.
  • 2
    Гр
    Гражданин
    0 -4
    20:27, 12 фев 2018
    А, бе тая джанка няма ли да си оди от Кърджали . С... Виж коментара
  • 3
    P.
    p.s.
    3 0
    01:54, 13 фев 2018
    Наталия Пачилова е човек със главно Ч !!!!!!
    Всички,които имат удоволствието да я познават лично знаят това.
    Жена,която помага на много хора без да го афишира и без да очаква нищо в замяна!
    Адвокат Пачилова ,продължавайте да бъдете все така усмихната,добронамерена и всеотдайна във всичко онова ,което правите.
  • 4
    Не
    Невена
    2 -1
    16:09, 13 фев 2018
    С пожелание за адвокат Пачилова, да продъжлава добрите дела и да демонстрира професионализма си.
  • 5
    Ко
    Коко шанел
    0 0
    00:14, 16 фев 2018
    Много хитра лисица е тая. То и е изписано на лицето. Ама...хитрата св ако, с двата крака . Ще си намери майстора.

Още новини

Последни новини