10 много богати на магнезий храни

Изображение 1 от 3

    Повечето хора не осъзнават колко важен е магнезият за здравето. Магнезият е съществена част от над 300 метаболитни процеса в организма, което е и причина понякога този важен елемент да е в недостиг.

    Дефицитът на магнезий в тялото води до повече заболявания, отколкото който и да е друг хранителен недостиг. Тези заболявания включват остеопороза, астма, депресия, епилепсия, хипертония, диабет, сърдечносъдови заболявания – все опасни за живота.

    На кои храни трябва да наблегнете, за да се предпазите от недостиг на магнезий?

    Тъмни листни зеленчуци

    Спанакът, зелето и някои видове маруля са идеален източник на магнезий. Изобщо, зеленолистните зеленчуци са много полезни и трябва да се включват често в менюто.

    Ядки и семена

    Тиквените семки, сусамът, бадемите, кашуто, кедровите ядки, фъстъците, орехите са сред най-богатите на магнезий ядки.

    Риба

    Опитайте се да ядете по една порция риба 2 пъти в седмицата. Сьомга, камбала, риба тон, скумрия са добри източници на магнезий и полезни мазнини.

    Фасул

    Бобовите растения са мощни доставчици на магнезий. Включете в диетата си повече боб, леща, нахут и грах.

    Пълнозърнести храни

    Ето още една причина да ядете пълнозърнести храни. Те са богати не само на фибри и полезни бавно разградими въглехидрати, но и на големи количества магнезий. Яжте киноа, просо, булгур, пшеница, ечемик и овес.

    Авокадо

    Авокадото е истинска суперхрана. То осигурява 15% от дневния прием на магнезий.

    Млечни продукти

    Нискомаслените млечни продукти като кисело мляко най-вече са изпълнени с магнезий. Козето сирене, моцарелата също съдържат значителни количества от важния минерал.

    Банани

    Бананите обикновено се свързват с високите нива на калий, който е също много полезен. Но трябва да се отбележи, че магнезият в тях не е за подценяване.

    Сушени плодове

    Сушените плодове като смокини, сливи, кайсии, фурми и стафиди са много богати на този хранителен елемент.

    Черен шоколад

    Прекрасна причина да не се лишавате напълно от шоколада. В него има завидни количества магнезий, заради които си струва да му отделите място в дневната си диета.

    Източник: az-jenata.com

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини