Защитници на животните се срещнаха с кмета Хасан Азис, обсъдиха спешни мерки за бездомните кучета

    Защитници на животните се срещнаха вчера с кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис и обсъдиха с него спешни мерки за овладяване на популацията и грижи за бездомните кучета.Градоначалникът прие в общината седем души: Жанета Богданова-доброволец към приюта и представител на НПО Дара; Диана Ириджова Долгих-доброволец; Никола Стоев-доброволец; Ани Белякова-доброволец и представител на НПО Дара; и  три представителки на клуб Интеракт-Кърджали,, които подкрепят техните искания

    Според Жанета Богданова са били представени следните  искания,а именно: 1.Незабавна смяна на персонала в приюта „Дай лапа”,които работят в нарушение със Закона за защита на животните. 2.Промяна на достъпа на граждани и доброволци- Към момента има вътрешен правилник,който допуска посещение само в сряда и в събота от 14 до 16 часа,което също и в нарушение със ЗЗЖ,чл.121 от наредба 41 гласи,че достъпа е неограничен и е възможен всеки работен ден от 8 до 17ч 3.Настоява се да има обществен контрол 4.Управител в приюта,който да бъде там 8часа,и да контролира работата на служителите,да контактува и съдейства на граждани и доброволци,да поддържа страница,с която да подпомага осиновяванията,да информира местните медии за кампании и т.н 5.Присъствие на ветеринарен лекар поне 3 пъти седмично по 4 часа. 6.Незабавна промяна на вътрешния правилник на приюта. 7.Да бъдат осигурени клетки за малки бебета и да бъдат пригодени всички клетки за лесна дезинфекция. 8.Всички животни,които се прибират в приюта,да бъдат преглеждани и тествани за болести и лекуват. 9.Двора на приюта да се разшири,за да имат възможност животинките са се разхождат. 10.Средства за лечение. 11.Ясно и точно попълнени дневници,за това къде и кога са заловени кучетата,пол,възраст и особени белези.

    Направени са и следните  препоръки: 1.Да се увеличи екипа на отдел Екология към общината,който осъществява контрол над работата на приюта. 2.Незабавни кампании за информиране и кастрация приоритетно на женските животинки в селата. 3.Служителите в приюта да изпълняват стриктно задълженията си. 4.Да се назначи доброволец на 4 часа,който да следи и подпомага грижата и престоя на кучетата. 5.Ежедневна дезинфекция на приюта с цел предотвратяването на болести и зарази,респективно заразите и по града.

     Имаме уверението на г-н Хасан Азис,че ще съдейства. Кмета ни закара до с.Седловина,за да ни покаже теренът на бъдещият приют,който ще отговаря на всички изисквания. Ние силно се надяваме да си спази дадената дума и ще следим изкъсо за това,сподели за Кърджали бг вести Жанета Богданова.

    Никола Стоев посочи,че градоначалникът е информирал защитниците на животните от Кърджали,че новият приют ще бъде на площ от 25 000 дка.Той ги е запознал с преписката която води с министерствата на отбраната и на земеделието,за придобиване на собствеността върху терена.Кметът Хасан Азис е подчертал,че приютът ще обслужва седемте общини в областта.Градоначалникът е изразил задоволство,че за първи път има такова единодействие на общини в решаването на проблема с популацията и грижите за бездомните кучета.Стоев е споделил пред градоначалника опасения да не се случи прехвърляне на отговорности относно стопанисването му.

    Кметът също така е посочил,че една от първите стъпки ще бъде назначаване на доброволец на 4 часов работен ден в приюта „Дай лапа”за да осъществява желания контрол.

    Кърджали бг вести.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ве
      Вера Карова
      1 0
      19:05, 9 фев 2018
      Всичко трябва да е организирано от доброволци.Ако са назначени няма да си вършат работата съвестно.Трябва да има и назначен ветеринар.Някакъв вид контрол,който да позволява обществено дознание.Ако това е поредният проект за източване на парички ,жалко за бедните кучета.
    • 2
      Вя
      Вяра Алексиева
      0 0
      20:27, 9 фев 2018
      Браво!!! Гордея се с теб, Диди!

    Още новини

    Последни новини