Вижте какво праща на Марс Илон Мъск с първия полет на Falcon Heavy (видео)

Когато Falcon Heavy потегли, това ще бъде най-мощната действаща ракета в света с фактор две. Тя ще може да издигне в орбита около 64 тона. Това е колкото масата на над 737 лайнери, заедно с пътниците, екипажа, багажа и горивото.  

Първата степен на Falcon Heavy се състои от три деветточкови ядра Falcon 9 - общо 27 двигателя Merlin. След това двата странични бустери се отделят от централното ядро и се връщат в местата за кацане за бъдещо повторно използване. Централното ядро, което се движи все по-бързо и по-бързо от страничните бустери, също се връща за повторна употреба, но се приземява на кораб-дрон в Атлантическия океан.

Тогава идва ред да видим и какво праща Мъск на Марс със супертежката със ракета. В началото на декември миналата година той се закани да прати на Червената планета ... Tesla  Roadster. Сега в новата анимация на SpaceX виждаме точно това, а в обяснението четем, че при максимална скорост  11 км / сек Roadster ще измине 400 милиона километра от Земята.

Има паралел между електрификацията на колите на Земята и електрификацията на космически кораби в орбита. Електрическото задвижване в космоса е около 50 години, но новите технологии скоро ще позволят космическите мисии да се реализират с по-ниски разходи, повече товари да пътуват в космоса и бъдещи космически мисии на по-далечни разстояния, за да изследват комети, планети на астероиди и др.

Малко след анонса на Мъск, NASA оповести, че следва спазва всички регулации при изстрелванията, включително Roadster, на пресконференция на 11 декември.

На 20 декември ракетата пристигна на Кейп Канаверал., а на 22 SpaceX постна снимка на електромобила в капсулата с текст "Червена кола за Червената планета"

Сега предстои стартът - на 6 февруари, прозорецът е от 1:30 PM до 4 PM ET (20:30 - 23 часа българско време).

За първия полет Falcon Heavy, SpaceX ще се опита да го пусне в орбита, без да се взриви. Това е демонстрационна мисия, предназначена да покаже дали Falcon Heavy просто може да изизигне полезен товар в орбита.

Товарът на ракетата е доста глупав - това е роудстърът на Tesla, с манекен на седалката на пътника, облечен в съвсем нов костюм на SpaceX, естествено. Falcon Heavy трябва да издигне колата, както и "пътника", вероятно в орбита около Слънцето, известна като орбита на трансфер Хохман. Тази траектория ще отдалечи колата от Слънцето на разстояние до орбитата на Марс. Колата обаче няма да доближи Марс и няма опасност да замърси планетата със земни микроби.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини