Хасково в срамната отсечка за незаконни цигари, Свиленград – с рекордно ниски нива

    Хасково продължава да е в срамната отсечка по потребление на незаконни цигари, но за сметка на това в Свиленград се отбелязва рекорден спад. Това стана ясно днес при отчета на традиционната среща на петте компании от „Инициативата срещу незаконната търговия“ и представителите на властта.

    Резултатите от проучването, което измерва нивата на незаконна търговия чрез събиране на празни кутии от улици и достъпни публични места, бяха представени пред министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Валентин Радев, Главния прокурор Сотир Цацаров, директора на Агенция „Митници“ Георги Костов, Главния секретар на МВР Младен Маринов и представители на структурите на държавните институции, ангажирани с противодействие на контрабандата.

    Делът, отчетен за третото тримесечие на миналата година на потреблението на цигари без български акцизен бандерол, е на рекордно ниско ниво.

    Резултатите от изследването по градове показва, че делът на потребление на цигари, непредназначени за българския пазар в някои от населените места намалява, но въпреки това, нивото остава значително над средното за страната.

    В някои от градовете обаче се увеличава. Сред тези градове е и Хасково. През второто тримесечие на 2017 г. делът на незаконни папироси е бил 20.7 %, а през третото – 21.3%

    В други градове в страната, данните показват спад, като рекордьорът в тази вълна е Свиленград с 8 % за 3-то тримесечие на 2017 г. спрямо 44% за 2-то тримесечие на 2017 г.

    За първи път откакто се провежда изследването в България Свиленград отбелязва резултат под 10%, като през годините от 2011 г. насам е достигал и нива над 80%.

    Компаниите от тютюневата индустрия подчертаха, че 1/3 от цигарите, непредназначени за местния пазар, са т. нар. „illicit whites“ – марки, които са създадени с цел единствено да се продават незаконно и нямат аналог на легалния пазар. За поредна година данните посочват, че този тип незаконни продукти остават сериозен проблем, предвид бързото разпространение и постоянната смяна на марките, които се предлагат на нелегалния пазар.

    Премиерът Бойко Борисов посочи, че данните от изследването за други страни от ЕС показват, че несъбраните приходи в резултат на незаконна търговия от общия европейски бюджет достигат до над 100 млрд. евро.

    Главният прокурор Сотир Цацаров отбеляза на първо място плюсовете в проучването, а именно това, че 6% ниво на незаконната търговия е най-ниското, измервано до сега. Той обаче обърна и внимание, че резултатите не бива да бъдат разглеждани като успокоителни, тъй като по места има маржове, които са високи и посочи примерите с Хасково, Велико Търново и Пазарджик.

    По отношение на акцизната политика министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че е рано за нарастване на минималните акцизни ставка и България ще поддържа тази политика в рамките на ЕС. Той посочи, че в национален аспект не се предвижда да се прилагат по-високи от минималните установени ставки в ЕС и в тригодишната перспектива на фискалната рамка до 2021 г. не се планира промяна на акцизите.

    43 специализирани тематични операции са проведени през изминалата година, припомни по време на срещата министър на вътрешните работи Валентин Радев.  Структурите на МВР и другите държавни контролни органи са извършили 1154 проверки на обекти. През миналата година са иззети 50 млн. къса цигари и над 48 тона нарязан тютюн. Предотвратени са щети са близо 16 млн. лева.

    Красимира Славова

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Пе
      Петкин
      21 -1
      18:50, 5 фев 2018
      Кой решава изборите в Пазарджик и Хасково-ромите,а те са основните разспространители.

    Още новини

    Последни новини