ПЕС: БСП и Нинова не са били против Истанбулската конвенция

БСП е участвала в процеса по обсъждане, редактиране и окончателно приемане на резолюцията от Лисабон, както и становището за подкрепа на Истанбулската конвенция

Това заявиха в официално съобщение от ПЕС по повод множеството запитвания на медиите. Според ПЕС, нито Корнелия Нинова, нито Кирил Добрев или Деница Златева са възразили текстове от Истанбулската конвенция.

Българската Социалистическа Партия пълноценно е участвала в процеса по обсъждане, редактиране и окончателно приемане на резолюцията от Лисабон, част от която е и становището за пълна подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция.

Проектът за резолюция е изпратен до всички партии членове на ПЕС по имейл в края на октомври 2017 г., след което се проведоха двумесечни консултации по текста по имейл и на срещи на координационния съвет на ПЕС, на които БСП е имала свои представители, но не е отправяла възражения“, заяви Джакомо Филибек, заместник-генерален секретар на ПЕС.

Заместник-председателят на БСП Деница Златева и г-н Кристиан Вигенин присъстваха на предварителното обсъждане и дискусия по проекта за Резолюция на заседание на президиума на ПЕС, проведено на 24 ноември 2017 г. в Брюксел.  На това заседание редица партии и организации, членуващи в ПЕС, изразиха желание за корекции, поправки и добавки към проекта за резолюция, които бяха приети, но от БСП не е изразявано желание за редакции. Нито едно предложение за редакции по частта от текста, касаеща Истанбулската конвенция не е постъпило от нито една от партиите членове на ПЕС.

Финално резолюцията бе обсъдена, подложена на гласуване и приета с мнозинство по време на пленарното заседание на Съвета на ПЕС в Лисабон на 1 декември 2017 г. Делегати с право на глас от БСП на съвета в Лисабон бяха председателят Корнелия Нинова и зам-председателите Деница Златева и Кирил Добрев. В резолюцията на ПЕС от Съвета в Лисабон, За Прогресивна Европа – Обновление, изрично е записано, че Партията на Европейските Социалисти се обявява ЗА уеднаквяването на заплатите и пенсиите между мъжете и жените, ПРОТИВ насилието над жени и ЗА ратификация и прилагане на Истанбулската конвенция. Нито една партия от ПЕС не изрази резерви по тази част от текста. Резолюцията е гласувана със 188 гласа „ЗА“, 13 гласа „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ“ и нито един „ПРОТИВ“.

Според правилата на ПЕС, ако партия-член има резерви към част от документа или към целия документ и по някакви причини делегатите не са взели участие в дискусията (например не са били в залата), то тази партия има възможност да заяви в секретариата на Съвета, че желае нейните забележки да се включат в протокола. Така например направиха от Шведската Социалистическа Партия, които имат резерви по друга тема от Резолюцията и това е отбелязано на страница 2 от протокола на Съвета.

Делегатите от БСП не са поискали никакви поправки и не са внесли възражения. Всички документи са публични и могат да бъдат намерени на интернет страницата на ПЕС за съвета в Лисабон.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова многократно отрече да е подкрепяла Истанбулската конвенция. Решението столетницата да се противопостави на конвенцията бе изненадващо.  Вчера Зита Гурмай, председател на ПЕС-жени отправи остро писмо до лидера на БСП Коронелия Нинова, в което се казва, че сега само тя се противопоставя, въпреки че делегацията й е гласувала в подкрепа на Истнбулската конвенция. Гурмай заявява още, че БСП дава негативни сигнали и трябва да преразгледа сегашната си позиция, в противен случай тя ще постави въпроса на президиума на ПЕС.                                

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Жо
    Жоро
    1 0
    03:51, 2 фев 2018
    Не допускайте тези мекерета от БСП до властта, Ниновци и всякакви глупави хораа. Те са срам за нашата страна.
    Това ще спаси България от завой към Съветска Русия. Може да не харесвате Бойко. Заменете го с по-достоен човек, но не с лъжци като Нинова и БСП. Това Европа няма да ни го прости никога.

    Хора, бдете! Те могат да се върнат!
Последни новини