Мобилно фитнес приложение разкрива секретни военни бази

Изображение 1 от 2

    Преди няколко дни Strava публикува т.нар. „топлинна карта“, в което показва къде и колко се използва тяхното мобилно приложение по света. Освен, че изглежда доста готина, картата се оказва голям проблем за сигурността на американските военни. Причината е, че някои малко известни или секретни обекти „светнаха“ в червено. Някои от примерите са предполагаемото точно разположение на американски военни бази в Северна Сирия, Ирак, Катар, Афганистан и др. Всъщност самата „топлинна карта“ не дава много информация, но тя разполага с вградена комбинация със сателитните снимки на Google Maps, може да се добие доста добра представа за това къде потенциално са разположение военнослужещи на САЩ и как точно изглеждат потенциалните инсталации в които са базирани.

    Задълбочаващ се проблем

    В момента от Министерството на отбраната на САЩ обявиха, че разследват проблема с "топлинната карта" на Strava и до колко тя издава местоположението на секретни инсталации. От самата компания обявиха, че са визуализирали само данни, които са публично достъпни, тоест потребителите са се съгласили да бъдат видими. Освен това от Strava допълниха, че данните са анонимни и не могат да се свържат хората и техните активности.

    Масовото разпространение на смартфони и мобилни устройства с GPS локализиране създават различни опасности за военните. Пентагонът се опитва от години да накара американските военнослужещи да не използват приложения, които да им издадат местоположението или да постват снимки в социалните мрежи. През лятото на 2016 г., военното командване на САЩ забрани на войниците да инсталират популярната игра Pokemon GO на федерални смартфони, а в същото време военни бази предупредиха служителите си, да внимават къде „ловят“ покемони. През 2014 г. ФБР предупреди, че терористите от Ислямска държава може да използват социалните мрежи, за да осъществят атаки над американски военни.

    Опасенията за компрометиране на секретни инсталации, придвижване на части и др. са свързани не само с военния персонал на САЩ. Подобни проблеми са появяват и в руските въоръжени сили. Москва забрани на войниците си да си правят селфита или да постват в социалните мрежи. Причината е, че информацията от снимките и споделянето на локацията може да компрометира различни секретни обекти.

    Свързване на нишките

    Комбинирането на различна информация от социалните мрежи или подобна на „топлинната карта“ на Strava може да се използва за точното определение на местоположение на военни части или движение на бойно оборудване. При ескалацията на въоръжения конфликт в Украйна, интернет наблюдатели дават доста прецизна информация за потенциалното разположение на руски части в страната, чрез анализ на различни фотографии и наслагването им на различни сателитни снимки. В някои случаи са използвани и такива качени в социалните мрежи. С други думи се използват всички бази данни, от които може да се определи точното местоположение на даден обект. Дори за отправна точка да се използва само една снимка или част от видео материал. След съпоставянето им с други бази данни или снимки, на които се знае местоположението, но имат сходни видими елементи, може да се намерят достатъчно доказателства за това къде се намира първоизточника.

    Източник: hicomm.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини