Верижни стачки в Германия

Верижна стачка започват работници в машиностроенето и металодобива в Германия. От тази вечер големия профсъюз IG Metall обяви поредица от 24-часови стачки до края на седмицата, след като преговорите с работодателите се провалиха.

Стачките ще засегнет около 260 компании, от които 70 - в провинция Северен Рейн - Вестфалия, където е съсредоточена значителна част от индустриалния сектор. Тук една от най-зависимите от стачките компании е американският производител на автомобили "Форд". Още 40 фирми ще спрат работа в Бавария, където са разположени "Сименс" и производителят на камиони MAN.

Профсъюзите поискаха 8% увеличение на заплатите в рамките на 27 месеца за 3.9 милиона работници. Друго основно искане е 28-часова работна седмица когато служители  се грижат за болни роднини или малки деца, в течение на 2 години 

Бизнесът им предложи 6.8% по-високо заплащане и отхвърли идеята за намалената работна седмица, освен ако синдикатите не се съгласят при необходимост да се увеличават часовете труд за останалите работници. В противен случай компаниите просто няма да успяват да си изпълнят договорения обем продукти.

През януари в кратки стачки в подкрепа на позицията на IG Metall участваха почти 1 милион души. От профсъюза казват сега, че верижната 24-часова стачка е последното предупреждение преди да поискат от членовете си да гласуват дали да не се премине към безсрочен протест.

Работодателите обявиха, че ще поискат от съда да спре протеста, който според тях ще причини огромни финансови щети.

През 1984 г. работниците стачкуваха 7 седмици в защита на искането на IG Metall да се намали работната седмица от 40 на 35 часа. Сега, обаче, производството е много по-зависимо от прецизно адаптирани вериги за доставка и продължително спиране на работата може да създаде сериозни проблеми не само за запазване производството, но и за подновяването му след края на протеста.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини